Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Liberecký kraj představuje obnovené památky prostřednictvím online kalendáře

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 07. 12. 2023 15:02

Sdílet článek

I v roce 2024 Liberecký kraj vydává tematický kalendář. Tentokrát se věnuje památkám, do jejichž obnovy kraj investoval. Poprvé je kalendář přístupný i online, kde je k dispozici grafická podoba jednotlivých listů i příběh, historie a současnost objektů.

„Liberecký kraj významně přispívá k obnovám památek na svém území. Prostřednictvím dotačního programu i individuálních dotací pomáhá vlastníkům památkově chráněných objektů nastartovat jejich rekonstrukce. Část těch, které se už podařilo realizovat, představujeme v kalendáři, netradičně v elektronické verzi doplněném mnoha informacemi,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Za posledních jedenáct let přispěl kraj na obnovu kulturních památek v regionu prostřednictvím dotačního programu částkou přesahující 114 milionů korun. Dotaci obdrželo celkem 590 projektů. V oblasti památkové péče pak podpořil Liberecký kraj prostřednictvím individuálních dotací od roku 2016 celkem 68 objektů v celkové výši 54 miliony korun.

Historickou atmosféru památek navozuje na stránkách kalendáře jejich černobílé ztvárnění, které jako kdyby vypadlo z dávných ilustrací. Soudobou tvář naopak zachycuje barevné provedení.

Kalendář je ke stažení na webových stránkách: https://kultura.kraj-lbc.cz/page412/kalendar-lk-2024.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky