Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Betlémy ovládly předvánoční čas v kraji

Anna Vašková

odborný zaměstnanec

  • 12. 12. 2023 15:34
  • Sociální

Sdílet článek

Vůně cukroví a svařeného vína, vánoční trhy, koncerty či výstavy betlémů neodmyslitelně patří k atmosféře adventního času. A právě za betlémy mohou zájemci vyrazit na celou řadu míst v Libereckém kraji.

„Většina výstav trvá od začátku adventu do Tří králů, některé do konce ledna, takže máte dostatek času si návštěvu naplánovat. A kdy jindy je navštívit než právě v adventním čase,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Frýdlant v Čechách nabízí výstavu betlému se 180 figurkami lidí a zvířat. Srdcem mechanického betlému je hodinový stroj a provazové šňůry. Vytvořil ho Gustav Simon a vystaven je v dřevěném podstávkovém domku č. 356, kde jeho tvůrce strávil velkou část svého života. Na stavbě jesliček pracoval více než 60 let. V podkroví domku je možné navštívit expozici věnovanou historii, rekonstrukci a restaurování frýdlantského betlému.

V Kryštofově Údolí stojí pod širým nebem betlém Josefa Jíry. Dlouhý je 16 metrů a nejdete ho v centru obce, naproti hostinci U Svatého Kryštofa. Vystaven je od začátku adventu do Tří králů. Betlém Josefa Jíry je k vidění i na Malé Skále či u Boučkova statku.

Na osm desítek betlémů nabízí Minimuzeum betlémů paní Aleny Kortanové v Železném Brodě. Vystaveny jsou betlémy figurkové, korálkové, malované na skle, z dutých trubic, z rytého a broušeného skla i hutní. Jedná se o největší sbírku tohoto druhu v České republice.

Součástí Muzea Českého ráje v Turnově je i betlém turnovského malíře Michala Bělohlávka, který je ukázkou unikátní betlémářské práce. Je výjimečný svými rozměry s několika desítkami figur, staveb i pohyblivým prvkem putujících oveček. V prosinci otevřeno denně mimo pondělí 9:00–16:00.

V Liberci je k vidění mechanický betlém otce a syna Metelkových. Otec Jáchym Metelka původně navrhl stupňovité uspořádání do rohu světnice. Přes třicet let betlém postupně rozšiřoval, až zaujímal převážnou část místnosti a zakrýval zcela dvě okna rodné chalupy. Po smrti Jáchyma Metelky jeden z jeho synů, Václav, betlém zmenšil a dal mu podobu, kterou můžete spatřit v Severočeském muzeu v Liberci. V současné době je betlém široký tři a půl metru a je osázen 250 dřevořezbami vysokými od 3 do 20 centimetrů. Více než třetina z nich je pohyblivá. Andělé krouží nad chlévem s Ježíškem, andělé jej kolíbají v kolébce, kozlové se trkají, vagony odvážejí z šachty uhlí, větrný mlýn se točí. Na náměstí Dr. E. Beneše je instalován Fialův mechanický betlém.

Celá kolekce betlémů se návštěvníkům nabízí v Krkonošském muzeu v Jilemnici. Nejpozoruhodnějším skvostem je mechanicky ozvučený betlém pocházející z let 1883–1913.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky