Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zřícenina hradu Frýdštejn je perlou Maloskalska

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 10. 2020 15:31
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Známým výletním místem, kam míří turisté z Libereckého kraje, ale i z celé republiky, je zřícenina hradu Frýdštejna. Nachází se v malebné oblasti Maloskalska, které je branou do Českého ráje a jeho silueta zdobí řadu fotografií, pořízených návštěvníky tohoto regionu.

„Cestou z Liberce přes Jílové na Malou Skálu nelze Frýdštejn minout a nevidět. Je to jasná dominanta této oblasti. Je zajímavý nejen z historického, ale i ze stavebně technického hlediska,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrad byl založen v první polovině 14. století, pravděpodobně pány z Bibrštejna. První zmínka v písemných pramenech pochází roku 1385; roku 1432 jej obléhali husité. Největšího rozmachu zaznamenal hrad v průběhu 15. století a zhruba od poloviny století následujícího jeho význam postupně upadal. Po připojení panství k Českému Dubu roku 1540 Janem z Vartemberka bylo sídlo opuštěno.

Hrad byl z části vytesán ve skále, stísněné prostory nutily stavitele k vytvoření patrové koncepce stavby. Obranu hradu zajišťovaly hradby, do nichž byla zapojena i velká kulatá věž. Ta je dominantou Frýdštejna a také nejlépe zachovalou částí hradu.  Byla vystavěna na nejvyšším skalisku tak, aby z ní bylo možno obhlédnout široké okolí. Věž je asi 15 m vysoká a má 9 metrů v průměru, s dvoumetrovou tloušťkou zdiva. Jediný vchod byl v prvním patře asi 6 - 7 metrů nad úrovní nádvoří.

Frýdštejn byl zřístupněn veřejnosti v 90. letech 19. století poté, co turnovský okrašlovací spolek hrad koupil od knížat Rohanů ze Sychrova a nechal dochované zdivo zpevnit. Nálezy z doby osídlení hradu se nacházejí ve sbírkách turnovského muzea.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky