Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zimní procházka kolem liberecké přehrady s Liebiegy i Clam-Gallasy

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 02. 2021 10:52
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Procházky nejsou jen výsadou jara, léta či podzimu. Podniknout pěší výpravu lze také v zimním období. Výtečným cílem budiž okolí liberecké přehrady; panuje-li zrovna mrazivé období a led na její hladině je dostatečně silný, nezaškodí přibalit si s sebou také brusle.

„Všichni hledáme v těchto dnech příležitosti k větším výletům, ale i malých procházkám. Není nutné vždy vyrážet do přírody, zajímavé možnosti nabízejí i městská zákoutí. Ruku na srdce – kdo z nás zná své město dokonale?“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Procházka začíná u zoologické zahrady, odkud vede trasa Alšovou ulicí směrem ke Strossově vile, skvělé ukázce meziválečné architektury. Od ní je to už jen kousek k vodní nádrži Harcov, první přehradě se zděnou hrází v Evropě. Cestu lemují honosné vily s krásně zdobenými fasádami.

Vodu z liberecké přehrady využíval pro svůj provoz podnik Johann Liebieg & Co., pozdější Textilana. Vodní nádrž zásobovala také nedalekou vilu Theodora Liebiega mladšího, známou jako Liebiegova vila. Protože Liebiegové byli průkopníky motorismu v českých zemích, právě na zdi vily je k vidění pamětní deska připomínající slavnou automobilovou historii našeho města.

V parku naproti vile je Památník obětem komunismu, který zaujme obřím zrcadlem. Nápis „Sám v sobě hledej, zda svobodu bráníš, ctíš nebo omezuješ,“ který je na památníku umístěn, vybízí každého, kdo se podívá do tohoto zrcadla, k zamyšlení. Odtud pokračuje trasa výletu k parku Clam-Gallasů. Poblíž stojí liberecký zámek a secesní hotel Zlatý lev z roku 1906, který patřil ve své době k nejlépe vybaveným hotelům.

Tipem na zpestření procházky je najít bustu muže, po kterém je park pojmenován. Kdo si všimne drobného sousoší, může se v mapách libereckých čtvrtí, které jsou ke stažení na www.visitliberec.eu, dozvědět, jak se nazývá. Na konci cesty pak lze využít služeb výdejních okének kaváren blízko radnice: na rozmrznutí jsou horké nápoje nejlepší. 

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky