Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zima v Krkonoších láká na perličky, adrenalin i obří stavebnici

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 01. 2023 13:32
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jsou nejvyšší, nejnavštěvovanější, jediné s vysokohorským rázem v Česku a mohou se pochlubit neuvěřitelně pestrou přírodou: Krkonoše. Nalézají se zde strmé ledovcové kary i rozlehlé horské louky, skalnaté hřebeny i malebná údolíčka lemovaná roubenými chalupami. Ostatně, z dvaceti nejvyšších vrcholů České republiky jich leží patnáct v Krkonoších.

„Letošní zima je zatím na sníh skoupá, ale Krkonoše jsou naše nejvyšší hory a tak mají návštěvníci poměrně velkou jistotu, že se tu v zimním období budou moci věnovat zimním sportům bez omezení. Nabídka je skutečně velmi široká,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Oblíbený běžkařský stadion je k dispozici v areálu Horní Mísečky. Nabízí perfektně upravené tratě pro klasické lyžování i bruslení. Tratě v délkách 1,5 až 10 kilometrů splňují i parametry pro světový pohár. Rozhodnout se lze pro cestu, která vede hřebenovkou na Vrbatovu boudu a dál na Voseckou nebo Labskou boudu. Kdo upřednostňuje rovinu, nechť zvolí trasu na Benecko přes Janovu Horu nebo Přední Labskou.

Jestliže patříte k milovníkům sjezdového lyžování a hledáte tipy na ty nejlepší sjezdovky, Krkonoše nezklamou ani milovníky sjezdového lyžování. Z těch nejoblíbenějších to je Ski areál Čertova hora, Skiresort Černá Hora – Pec, Skiareál Svatý Petr a nelze opomenout ani Skiareál Medvědín.

Ve velehorách nechybí ani adrenalinové atrakce – například snowkiting. Vhodné jsou například rozlehlé louky u Brádlerových bud, Moravské, Medvědí nebo Dvorské boudy. Méně adrenalinové, ale neméně zážitkové jsou výlety na sněžnicích. Nabízí je  půjčovny lyžařského vybavení;  poté už stačí jen vybrat jednu z doporučených tras zasněženou krajinou.  

Pokud počasí nepřeje, nabízí se zastávka v obci Poniklá, která je centrem výroby perlových ozdob. Sídlí tam firma Rautis, která navázala na více než stoletou tradici a vyrábí perličkové ozdoby dodnes. V roce 2020 byla výroba vánočních ozdob ze skleněných perlí zapsána do seznamu nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.

Ve Špindlerově Mlýně je otevřeno muzeum Lega s více než 1000 modely poskládanými z kostiček. Za zmínku stojí Tower Bridge – třetí největší model stavebnice Lego spotřeboval přesně 4284 kostiček – nebo Millenium Falcon, což je vesmírná loď z 5195 dílků.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky