Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zima v Krkonoších láká na lyže, do bazénu a vzhůru ke korunám stromů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 01. 2024 15:23
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Do srdce i do paměti se umí vepsat zima v Krkonoších, která nastavuje vlídnou tvář, ale zároveň dokáže ukázat i drsnou klimatickou podobu. Nejvyšší české hory nabízí stabilní sněhovou pokrývku, střediska bez davů a zážitky i pro ty, kteří lyžování neholdují. 

„Všichni milovníci zimních sportů a radovánek jistě potvrdí, že není nad to, dát si po celodenním pobytu na sněhu teplou koupel v bazénu a třeba šikovné ruce maséra. K tomu něco dobrého v některé z horských restaurací. To všechno a mnohem více nabízí krkonošská zimní střediska,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V Krkonoších je více než sto osmdesát kilometrů sjezdovek a šestadvacet moderně vybavených skiareálů patří mezi českou špičku. Poklidná střediska s mírnými svahy pro rodiny jsou v Malé Úpě nebo Pasekách nad Jizerou, glanc a třpyt luxusu ve Špindlerově Mlýně. Sjezdovky Janských Lázní a Pece pod Sněžkou propojuje jedním skipasem největší resort v Česku, Černá Hora – Pec. V Rokytnici nad Jizerou lze letět z kopce po nejdelší z krkonošských sjezdovek.

Ideální zimní vycházka vede kolem Bílého Labe ve Špindlerově Mlýně. Z Horních Míseček lze vyrazit k Labské boudě, v Harrachově podél Mumlavy k vodopádu a dál až na Krakonošovu snídani. Síly je možné doplnit pravidelnými zastávkami na horských boudách, které jsou přes zimu oázou tepla i uprostřed sněhové vánice.

Sněhová nadílka potěší nejen na lyžích, ale také na sáňkařské dráze, v korytě bobové dráhy i v korunách stromů. Zkusit lze třeba snowtubing v Janských Lázních nebo ve Špindlerově Mlýně. Své náruče otevírají rovněž muzea, bazény a aquaparky. Ve Vrchlabí pak nedávno otevřeli nové Muzeum Krkonoš s největší expozicí o Krkonoších na světě. 

Celoročně je přístupná stezka korunami stromů v Janských Lázních. Její návštěvníci vystoupají do výšky 45 metrů a užijí si adrenalinové zastávky. Nad Rokytnicí nad Jizerou se nalézá vyhlídkový lesopark Hlídka na Stráži. Láká na šest vyhlídek, které se dají zdolat i v zimě. Nabídnou pohled na rokytnické údolí i celé západní pohoří.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky