Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Zima v Jizerských horách: lyže, křišťál a nafukovací duše

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 12. 2022 12:48
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Dokonalým místem v zimě jsou Jizerské hory. Návštěvníky oblíbený region nabízí ideální podmínky nejen pro sjezdové a běžecké lyžování, ale i pro další zimní zážitky, na které  bude možné ještě dlouho s úsměvem vzpomínat.

„Konec roku sice zažíváme takzvaně na blátě, ale na horách se stále dá využít některých běžeckých tras. Chladnější počasí určitě ještě přijde a Jizerky nabídnou sportovní příležitosti pro milovníky lyží a dalších zimních sportů,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Když se řekne zima v Jizerských horách, mnohému se vybaví Bedřichov, jedno z nejznámějších míst pro běžky v tomto kraji. Nalézá se zde jedno z nástupních míst pro Jizerskou magistrálu, která má na 250 kilometrů běžeckých stop. Míst, kam vyjet na běžky, je ale více. Z těch větších je to Kořenov, kde je okolo 60 kilometrů tras, dále pak i tři trasy kolem vrcholku Hvězda s rozhlednou Štěpánka a za zmínku stojí trasy v Lázních Libverda a v Novém Městě pod Smrkem.

Příznivcům sjezdového lyžování nabízí Jizerské hory přes 30 různých skiareálů. K nejoblíbenějším patří Skiareál Ještěd a Skireál Jizerky, který propojuje hned tři areály – Tanvaldský Špičák, Severák a Bedřichov.

Nechybí sáňkařské a bobové dráhy. Navštívit je lze v Albrechticích, na Smržovce či v Hejnicích. Neobvyklým zážitkem jsou také jízdy na gumové nafukovací duši ve snowtubingových areálech na Benecku a v Bedřichově. V přírodě je možné bruslit na zamrzlých vodních nádržích Fojtka či Mšeno v Jablonci nad Nisou.

Lesk a křehkost rampouchů jsou součástí každé zimy. Jako by byly ze skla. Jizerské hory jsou totiž sklu zasvěcené a jsou součástí unikátního sklářsko-bižuterně-šperkařského projektu Crystal Valley neboli Křišťálové údolí. Za návštěvu rozhodně stojí Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.

Další tipy na zajímavé výlety se nalézají na sociálních sítích @regionliberec a na webových stránkách www.liberecky-kraj.cz.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky