Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výlet provede pomezím Jizerských hor a Krkonoš kolem Bílé skály

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 06. 05. 2022 14:37
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Pozoruhodný výlet, vhodný i pro méně pohyblivé turisty lze absolvovat na pomezí Jizerských hor a Krkonoš v okolí Příchovic. Nabídne nádherné výhledy, romantická zákoutí, malebnou alej i cestu lesní tišinou.

„Už i ve výše položených oblastech našeho kraje roztál sníh a terén nabízí příležitosti k pěším výletům. Stejně jako každý rok, bude turistická trasa, na jejímž konci se vypíná rozhledna Štěpánka z těch, které jsou velmi využívané. Je tak dobré se na ní vydat zkraje turistické sezony,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výchozím bodem trasy je centrální parkoviště v Příchovicích, odkud čeká turisty 200 metrů cesty po místní silnici, než dorazí k začátku asfaltové cesty, značené cyklotrasy číslo 3018, kterou lemuje nádherná jeřábová alej. Na jejím konci se nachází odpočinkové místo a altán s lavičkami.

Cesta stoupá ještě pár desítek metrů k rozcestí u turistické chaty Hvězda, odkud pokračuje dál po zpevněné lesní cestě, která chvíli stoupá a chvíli opět klesá, stále po cyklotrase číslo 3018 a žluté turistické značce. Takzvaná Stará silnice vede po úbočí Bílé skály, nejvyššího vrcholu Příchovického hřbetu. Zanedlouho míjí Hutterův kříž, který tvoří pomyslnou hranici Krkonoš a Jizerských hor.

Po chvíli výletníci dorazí na neznačené rozcestí, ze kterého je výhled do krajiny a na Příchovice s bílým kostelem sv. Víta. Na rozcestí trasa pokračuje vlevo, téměř po vrstevnici, po neznačené šotolinové Rejdické cestě a dál kolem Spálené hájenky, stojící opuštěně na pasece uprostřed lesa. Cestou minou turisté hned několik neznačených rozcestí; na druhém v pořadí, v mapě značeném jako rozcestí Pod Tetřeví boudou, se dají vpravo, po mírně zarostlé lesní cestě.

Poté, co minou romantické zákoutí s posedem, se začne cesta stáčet vlevo kolem masivu Kapradníku, jímž začínají Krkonoše a pokračuje mírným stoupáním až k odpočinkovému místu, přístřešku Kapradník. Odtud pokračuje trasa výletu rovně, po zpevněné lesní cestě zvané příznačně Rovná cesta.

Trasa vede stále ve stínu vzrostlého lesa, než se k ní přidá zprava turistickou zelenou značená cesta. Zanedlouho zavede zpět k rozcestí u turistické chaty Hvězda. Odtamtud vede krátká odbočka na rozhlednu Štěpánka. Tou mohou vystoupat zdatnější turisté s holemi nebo rodiny s dětmi, ale pro vozíčkáře je tato cesta, vyskládaná z kamenů, se širokými dřevěnými svodnicemi, stejně jako samotná rozhledna, nepřístupná.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky