Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Výlet po stopách rodu Harrachů zavede k zámku i na unikátní nádraží

08. 04. 2022

Po stopách Harrachů i Jana Amose Komenského provede výlet malebnou krajinou nejvyššího českého pohoří – Krkonoš. Výletníci se dozvědí, jak se žilo v krajině pod horami a objeví i nejvýše položenou železniční stanici v Krkonoších.

„Krkonoše opouští zima a tak nastává čas vydat se na výlet po památkách i přírodních krásách jejich podhůří.  Blíží se Velikonoce, a tak kromě tradic, s nimi souvisejícími, je možné čas využít právě pro zajímavou výpravu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výlet začíná na náměstí ve Vrchlabí, kde stojí za to obhlédnout nejznámější památky, a to zámek a bývalý klášter obutých augustiniánů s klášterní zahradou. Cesta pak z náměstí pokračuje po zelené kolem valteřického koupaliště a několika křížků přes hlavní silnici až na rozcestí Valteřice. Cyklotrasa číslo 4207 pak odtamtud dovede až do Horní Branné.

Zde stojí za to nevynechat prohlídku Harrachovské hrobky a špitálu, a také památníku Jana Amose Komenského. Červeně značená cesta míří na rozcestí U lesnické naučné stezky, kde lze doporučit krátkou zacházku k rybníku U mlejna. Komu ještě zbývají síly, může si obejít i celou naučnou stezku U mlýna, která prochází okolo Martinických rybníků a seznamuje s historií a současností okolních lesů.

Do cíle na nádraží v Martinicích zbývá už jenom posledních pár kilometrů po červené trase. Před návratem zpátky autobusem do Vrchlabí stojí za návštěvu martinické nádraží s plně funkčním systémem řízení a zabezpečení provozu na železnici z poloviny minulého století.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324