Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Výlet Lužickými horami zavede na Chřibské vodopády, Malý Stožec i nádraží v Jedlové

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 25. 03. 2022 15:20
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

 

Ačkoliv nevynikají do výšin se vypínajícími vrcholy a neohromují přírodními rekordy, mají Lužické hory turistům rozhodně co nabídnout. Například výlet, který je možné podniknout celoročně – a to z Chřibské za vodopády, kde voda padá opravdu kolmo, až na Malý Stožec, skalnatý vrchol s úžasnými výhledy na Lužické hory.

„Lužické hory jsou stále ještě lokalitou, kterou turisté objevují a nacházejí tu půvabná a málo navštěvované místa. Slunečné jarní dny jsou pro výlet v této oblasti ideální,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výšlap na Malý Stožec začíná na náměstí v Chřibské, kde stojí za návštěvu kostel svatého Jiří a křížová chodba. Poté lze vyrazit na dvanáctikilometrovou trasu po žluté značce. Na jejímž začátku je k vidění pozůstatek podstavce historického střeleckého terče, sloužil k tréninku střelby kuší, později z pušek.

Následuje odbočka na Chřibské vodopády, které jsou výjimečné tím, že voda v nich padá skutečně kolmo dolů a nedotýká se skály. Po žluté pak pokračuje trasa do Horní Chřibské, kde se prochází okolo historické sklárny a kolem železniční stanice Chřibská stoupá až na vrchol Malého Stožce v nadmořské výšce 659 metrů.

Cesta zpět vede opět po žluté dolů z kopce a pak po vrstevnici až na nádraží Jedlová. Odměnou za podařený výlet budiž občerstvení v tamní stylové nádražní restauraci.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky