Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Venušina sluj v Českém ráji se změnila na Adamovo lože

24. 01. 2023

Adamovo lože. Tak se jmenuje zajímavý, uměle vytvořený skalní útvar, který se nalézá u Hrubé Skály v severovýchodní části Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Odkud vzešlo toto pojmenování? Skalní dutina v soutěsce u cesty na Mariánskou vyhlídku připomíná postel.

„Zasněžený Český ráj je zklidněný a jinak krásný, než na jaře či v létě. Hrubá Skála je cílem turistů po celý rok a malá procházka z tohoto známého místa ke skalní dutině může být pro mnohé návštěvníky objevná,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Adamovo lože nechal pod názvem Venušina sluj vybudovat František Adam, bratr posledního valdštejnského majitele panství Hrubá Skála, a to na památku tří Adamů – prvního člověka, Adama z Valdštejna, a nakonec i samotného Františka Adama.

Skalní útvar se nachází asi 300 metrů od zámku Hrubá Skála a vede k němu odbočka z červeně značené turistické trasy na modrou stezku na rozcestí U Adamova lože. Přijet se dá autem, ale dostanou se sem snadno i ti, kteří vlastní dopravu nemají: do Hrubé Skály totiž jezdí vlak.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324