Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Velikonoce v Křišťálovém údolí přinesou jarní náladu i soutěž o zářící skleněné vejce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 03. 2024 09:23
  • Cestovní ruch
  • Digitální úřad

Sdílet článek

Sklárny, šperkařské i bižuterní dílny, muzea i církevní stavby se v sobotu 23. a v neděli 24. března otevřou pro návštěvníky v rámci akce Velikonoce v Křišťálovém údolí. V Libereckém kraji a jeho blízkém okolí jich budou přesně tři desítky a mimo jiné bude možné například soutěžit o broušené vejce v hodnotě 50 tisíc korun.

„Velikonoce v Křišťálovém údolí, to je čím dál navštěvovanější a velmi oblíbená akce. Kromě příležitosti vidět naše skvělé sklářské umělce a řemeslníky při práci, a možnosti vyzkoušet si práci ve sklářských dílnách, jsou návštěvníci zařazeni do soutěže o krásnou cenu z rukou sklářů. To je pochopitelně také velká motivace k účasti,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Skláři a šperkaři i výrobci bižuterie budou na návštěvníky čekat v celém Křišťálovém údolí. V Jizerských a Lužických horách, v Českém ráji, v Krkonoších i na dvou místech Středočeského kraje. Výjimečně otevře kostel sv. Pankráce v Jítravě. V neděli 24. března od 13 do 15 hodin tam bude k vidění historický skleněný oltář Božího hrobu. Letos poprvé bude také přístupná loni obnovená Křížová cesta Smíření při kostele sv. Anny v Dětřichově. Její zastavení z lehaného skla vytvořil Josef Novotný ze sklárny Spider Glass v Heřmanicích u Frýdlantu. I tam jsou návštěvníci vítáni.

Spolu s velikonočním víkendem otevřených provozů nabízí Crystal Valley také návštěvnickou soutěž. Do soutěžního slosování o skleněné velikonoční vejce se dostane každý, kdo se vyfotografuje v některém z otevřených míst akce a označený snímek přidá na Facebook, nebo Instagram. Je nutné přidat označení místa a dvě další – @Visit Crystal Valley a #velikonocevkristalovemudoli.

obrovské skleněné, složitě broušené vejce věnuje  už potřetí do soutěže Crystal Valley Studio Bystro Design z Kamenického Šenova. Skleněný objekt je téměř 30 centimetrů vysoký a váží zhruba 10 kilogramů. Jde o dílo autorské dvojice sklářských výtvarníků Dagmar Pánkové a Leoše Smejkala, který ho vybrousil k dokonalosti. „Použil jsem uranové sklo. Vejce může díky tomu své budoucí majitele překvapit nezvyklou září, stačí aby ho osvítili ultrafialovým světlem. Chtěl jsem, aby výhra v soutěži byla letos opravdu speciální.“ I Studio Bystro Design bude během Velikonoc v Křišťálovém údolí přístupné, návštěvníci si v něm budou moci vyzkoušet broušení skla a vitrážovou Tiffany techniku, vytvoří si jarní skleněné brouky.

V Kamenickém Šenově otevře svůj ateliér i Karolína Kopřivová, sklářská umělkyně a pedagožka tamní sklářské školy. Představí a nabídne svou tvorbu. Specializuje se nejen na originální šperky, ale i na autorské skleněné objekty. Korálky můžou děti i dospělí nad kahanem sami vinout nově v Žibřidicích na Liberecku. Pomůžou a poradí jim členové spolku TriShards, kteří pracují ve sklářské dílně přímo v budově žibřidického orloje. Ve Floriánově huti v Častolovicích na Českolipsku, ve sklárně Ajeto v Lindavě i v Pačinek Glass v Kunraticích u Cvikově nabídnou skláři možnost foukání do sklářských píšťal a práci se žhavou sklovinou. Novoborské sklářské muzeum zase představí novou výstavu uspořádanou ke 100. výročí narození sklářského výtvarníka Pavla Hlavy. V sobotu se lze vydat i na jarní probouzení Skleněné stezky v Brništi, kde je připraven program pro rodiny s dětmi.

Jablonec nad Nisou láká na velký velikonoční jarmark na Střední škole řemesel a služeb i do kreativních sklářských workshopů. Nejen pro děti je připravilo Muzeum skla a bižuterie, Galerie Nisa Factory spolu s G&B Beads, Křišťálový ráj a Artcrystal Tomeš. V Liberci se Velikonoc v Křišťálovém údolí účastní rodinná firma Decor by Glassor, která prezentuje ukázky foukání skla nad kahanem. Svou dílnu zpřístupní vůbec poprvé nová členka Křišťálového údolí Hana Šebková ve Špindlerově Mlýně v Krkonoších. Fanoušci skla si u ní vlastnoručně vyzkouší vinutí skleněných perlí nad ohněm kahanu a pořídí autorské šperky. Od ní se můžou milovníci skla a šperku vydat do Poniklé do rodinné firmy Rautis.

V Českém ráji je bohatý program v Turnově v Uličce řemesel. Zdarma pro  návštěvníky otevře Muzeum Českého ráje, které láká na novou výstavu šperkaře a zlatníka Jiřího Urbana. Další dvě rodinné dílny, sklářské studio Ladislava Olivy a šperky Stefany Štěpánky Kurfiřtové, budou přístupné v Železném Brodě, tam otevře i nově zmodernizovaná sklářská expozice Městského muzea a Muzeum a galerie Detesk a také Minimuzeum betlémů. Studio Mimoosa v Přepeřích u Dolního Bousova se specializuje na lehané sklo a sklářská dílna manželů Evy a Karla  Urbanových v Loukovci u Mnichova Hradiště na práci se sklem nad kahanem.

Výčet účastníků není úplný – podrobnosti jsou na odkazu https://1url.cz/@velikonocevkristalovemudoli. Bližší podrobnosti o křišťálových svátcích jara i o soutěžních pravidlech jsou k dispozici na  webových stránkách Crystal Valley nebo na facebookovém a instagramovém profilu Visit Crystal Valley a ve facebookové události Velikonoce v Křišťálovém údolí.

TZ: Křišťálové údolí

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky