Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

V zimě se lze v Českém ráji ohřát. Hluboko v jeskyních

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 12. 2022 15:19
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Také v zimě má návštěva Českého ráje své kouzlo. Už jen obyčejná procházka spící přírodou či skalními městy potěší, neboť umožní užít si příjemného klidu v tomto ročním období, kdy je zde méně turistů. Tím však nabídka zajímavostí rozhodně nekončí – nechybí tu i spousta dalších možností k zábavě, sportování i relaxaci.

„Čekají nás vánoční svátky a pro mnohé tato doba představuje také čas dovolené či delšího volna. Tento volný čas je dobrou příležitostí pro výlety do zimní přírody, třeba právě v Českém ráji. Možností, kam se vydat, je celá řada,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Zima na Starých Hradech se letos nese v duchu čokolády, vína a pohádek. Pro děti je zde připraveno hned několik pohádkových překvapení. I dospělí se mají na co těšit. Z hradních sklepů Staré Hrady připravili bohatou nabídku těch nejlepších vín a vyhlášenou Starohradskou medovinu. Nebude chybět speciální čokoláda – Drakuláda. V celoročním provozu je také zámek Sychrov. Letošní novinkou pro konec kalendářního roku jsou prohlídky vánočně nazdobeného zámku.

Město Semily leží na úpatí vrchu Kozákov, při soutoku řeky Jizery s Oleškou. Rozkládá se na rozmezí Podhůří Krkonoš a Českého ráje. Za příznivých sněhových podmínek jsou právě na Semilsku udržovány běžecké tratě. Začít lze přímo ve městě Semily, odkud sedmnáctikilometrový běh zavede do údolí řeky Jizery a jejího přítoku Kamenice. Celá cesta končí v obci Plavy, odkud je možné se vrátit třeba vlakem.

V Českém ráji se nalézá dokonce i místo kde je v zimě příjemněji než v létě – Bozkovské dolomitové jeskyně. Mají celoroční provoz a oproti letním frontám není třeba na vstup čekat. Otevřeno je totiž pouze od pondělí do pátku od 9 do 15 hodin.

 Nádherným místem v Českém ráji jsou i Podtrosecká údolí, táhnoucí se v oblouku okolo dominanty Českého ráje, hradu Trosky, na jejichž dně se nachází soustava osmi rybníků. Ty se v zimě stávají skvělou alternativou pro všechny milovníky bruslení v přírodě.

Pro ty, kteří si chtějí odpočinout po zimních radovánkách, jsou v Českém ráji přístupné celoročně, o víkendech nebo při pravidelných kulturních či zábavních akcích, i další turistické zajímavosti Jsou to především téměř všechna muzea a galerie, některé z nich mají v zimním období otevřeno alespoň o sobotách a nedělích. Nabízí se možnost návštěvy Galerie Granát s ukázkami výroby šperků z českých granátů, nebo exkurze do některé z kamenářských dílen. Zajet lze aké do Železného Brodu, města se sklářskou tradicí, kde se nachází Městské muzeum se dvěma stálými expozicemi – sklářskou a národopisnou.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky