Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tip na výlet: Polevsko vděčí za svůj rozvoj sklářům

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 02. 2021 14:34
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Krajem skla a sklářů je Novoborsko, region, který představuje zajímavý tip na pěší či lyžařský výlet. Za návštěvu stojí Polevsko, zimní středisko, které má však co nabídnout i v ostatních ročních obdobích.

Údolní ves se sklářskou tradicí leží tři kilometry severozápadně od Nového Boru. První zmínky o ní se objevují už kolem roku 1400. V 17. století se zde usídlili skláři z Bavorska a Slezska, kteří pracovali v huti na svahu Klíče, na přelomu 17. a 18. století se Polevsko stalo také jedním z prvních středisek obchodu se sklem.

„Sklářství se táhne oblastí Novoborska jako červená nit. Bylo to právě sklo a skláři, kteří zajistili rozvoj regionu, v němž se této řemeslné výrobě daří dodnes,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V severozápadní části obce stojí kostel Nejsvětější Trojice, postavený Petrem Pavlem Columbanim v letech 1716 až 1718 a upravovaný ve 2. polovině 18. století. Uvnitř je oltář z 19. století, pozdně barokní křtitelnice, varhany z doby kolem roku 1800 a stejně stará kazatelna, upravená v 19. století.

U kostela je dosud používaný hřbitov s pseudogotickou kaplí. Ve hřbitovní zdi je vsazen barokní náhrobník z 18. století s reliéfem Nejsvětější Trojice, další náhrobník z roku 1793 je na zdi kostela. V obci je socha sv. Jana Nepomuckého z roku 1838, dále barokní socha Panny Marie z roku 1746 a socha Krista z roku 1736.

Ve střední části obce je ucelený soubor patrových roubených domů, na rozcestí v západní části Polevska stojí kaplička, postavená roku 1900 pro starokatolickou církev. Nad vesnicí je vyhlídkový Polevský vrch s malým lyžařským areálem, v okolních lesích jsou vyznačeny lyžařské běžecké tratě. V Polevsku se kolem roku 1650 narodil sklářský mistr a zakladatel českého sklářského obchodu Jan Kašpar Kittel, který koncem 17. století začal vyvážet sklářské výrobky do ciziny a v Čechách zavedl podle benátských sklářů výrobu čirého bezbarvého skla.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky