Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Televize představuje traily Lužických a Jizerských hor

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 06. 2021 17:28
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jízda na horském kole se stává fenoménem současné doby a Liberecký kraj má v tomto ohledu rozhodně co nabídnout: nížiny v Máchově kraji potěší hlavně rodiny s dětmi, zatímco kopce Lužických a Jizerských hor nabízejí potěšení pro opravdové drsňáky. V pořadu České televize prověřili regionální trasy moderátor Jiří Hölzel a sportovec Teodor Kováč. Zavítali do Lužických hor a do Bikeparku Tanvaldský Špičák.

„Jsme rádi, když k nám přijíždějí bikeři, kteří respektují, že mají jasně vymezený prostor pro svůj adrenalinový zážitek. Takových tras je v Libereckém kraji dostatek,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Lužické hory jsou dodnes tak trochu neobjeveným klenotem pohraničí; jejich nejvyšší vrcholy nedosahují ani 800 nadmořských metrů a přece jsou to hory se vším všudy. Trasa dlouhá 61 kilometrů, má převýšení 1470 metrů a správný jezdec ji zvládne za necelých šest hodin.

Startuje se na náměstí v Jablonném v Podještědí. Odtud se vyráží přes Janovice a Rynoltice k úpatí Loupežnického vrchu, dále po česko-německé hranici do Hrádku nad Nisou. Odtud následuje výšlap na Popovu skálu a sjezd zpět k Rynolticím. Další výšlap zavede na nejvyšší bod trasy – 749 metrů vysoký Hvozd. Finále vede přes Mařenice a po úpatí Jezevčího vrchu zpět do Jablonného. Mapa se nalézá na odkazu https://mapy.cz/s/mepepotoha.

Bikepark na Tanvaldském Špičáku zve na projížďku, během které se budou hodit dobře seřízené brzdy. Traily vedou lesem z vrcholu Špičáku a při jejich sjíždění je nutné poprat se s řadou terénních nerovností a klopených zatáček.

V iVysílání je pořad k dispozici na adrese https://1url.cz/6KHDu, popřípadě na YouTubeovém odkazu https://www.youtube.com/user/SevenDaysAgency. Více informací se lze dozvědět na webu https://potrailechpreshory.cz/. Pořad vznikl ve spolupráci s  turistickými regiony Jizerské a Lužické hory a finančně se na něm podílel Liberecký kraj.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky