Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Tajemný hrad Zbiroh má svého Černého rytíře

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 10. 2020 13:54
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Sídlem vznešených rytířů i nejrůznější bezectné loupeživé chásky býval středověký hrad Zbiroh, řečený též Zbirohy, vypínající se nad stejnojmennou osadou v Českém ráji. Jeho název vznikl pravděpodobně složením slov zbitý neboli pobitý a roh čilo ostroh, popřípadě skála. V jeho ruinách se prý dodnes zjevuje duch mystického Černého rytíře.

„Tyto možná poslední krásné podzimní dny jsou jako předurčené k rodinným výletům. V současné situaci, kdy platí nejrůznější omezení, je právě výprava do přírody s nejbližšími jednou z mála věcí, které se dají podnikat bez obav. Zlepší to kondici a přinese dobrou náladu. Snažme si ji udržet,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hrad byl postaven na úzkém a příkrém skalnatém ostrohu v ohybu řeky Jizery, který umožňoval účinnou obranu. Kdysi byl obklopen hradbou a příkopem. Ve středu stála menší obytná budova, na východní straně věž zvaná Kazatelnice. Omezený prostor i chybějící vlastní studna nepřály dalšímu rozšiřování hradu a možná i proto zůstal nakonec pustý. Dochovaly se především zbytky obvodového opevnění, sklepení tesané do skály, základy čtyřboké věže, zbytky zdí někdejšího hradu a do skály vytesaný obdélný prostor, který lze považovat za nádrž na vodu.

Historie Zbirohu začíná někdy hluboko ve 14. století, přičemž není zcela jasné, kdy a kdo přesně hrad založil. Okolní kraj patřil v té době potomkům rodu Markvarticů, Lemberkům a Vartenberkům. Koncem 14. století se tehdejší domácí pán rytíř Markvart z Vartenberka vzbouřil proti králi Václavovi IV., který pak Zbiroh i sousední Hrubý Rohozec oblehl a roku 1390 dobyl a zabavil. Zbiroh pak prodal Otovi z Bergova na Troskách. Ten jej přestavěl a vlastnil jej během husitských válek. Po prohrané bitvě u Lipan roku 1434  nastalo v kraji bezvládí a hrad se stal sídlem loupeživých rot. Kolem roku 1442 byl dobyt a pobořen královským vojskem, opraven již nebyl a začal chátrat.

V podobě světlého obláčku se údajně dodnes na Zbirohu zjevuje Černý rytíř. Podle pověsti to byl  urozený šlechtic a vůdce lapků, kteří hrad obsadili v době pohusitské. Byl odvážný i mazaný, ale proslul i velkou krutostí. Okolní šlechta se rozhodla učinit jeho kouskům přítrž, hrad oblehla a všechny obránce pobila. Poslední, jímž byl právě Černý rytíř, se snažil zachránit skokem z hradeb, byl však chycen, a coby šlechtic sťat mečem. Dodnes ale nenašel klid a ruinami hradu bloudí.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky