Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Světlé, tmavé, ležáky i speciály. Liberec je rájem pivovarů

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 01. 2023 09:52
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří. Známé heslo již po staletí vyjadřuje vztah Čechů ke zlatavému moku. S trochou nadsázky by bylo možné prohlásit, že město bez pivovaru je dnes jako tělo bez duše.

Liberecký obecní pivovar vyrostl roku 1599 zhruba v místech obchodního centra Forum. Později vybudoval Albrecht z Valdštejna  panský pivovar; na jeho místě dnes stojí palác Adria v Rumunské ulici. Roku 1872 se začalo vařit pivo ve Vratislavicích nad Nisou.

 „I v Liberci si dnes milovníci piva najdou to své. Ať už pivo, které vyrábí velký pivovar nebo řemeslná piva z minipivovarů. Kromě níže uvedených je i v okolí Liberce řada dalších minipivovarů, jejichž pivo si můžete v libereckých restauracích nebo obchodech koupit,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Vlajkovou lodí v moři piva je právě vratislavický  Pivovar Konrad v Liberci – Vratislavicích. Nabízí 17 druhů piv, světlé i tmavé, klasiku i speciály. Vyzkoušet lze třeba tmavého Kapucína, světlý jedenáctistupňový velmi hořký ALE Gepard, v nabídce nechybí citronový Chytrón, Svatopavelská šestnáctka anebo lehké pivo Reichenberger.

Na tramvajové trase k Ještědu vznikl Pivovar Warehouse. Zde čepují klasiku v podobě světlé ležácké jedenáctky, polotmavou dvanáctku, ale chybět samozřejmě nebudou ani kvašené speciály ALE a IPA.

V Harcově vítá všechny žíznivé Rodinný minipivovar Vendelín, který servíruje vlastní světlý nebo polotmavý kvasnicový ležák. Celoročně tu lze posedět v prostorách pivovaru, v létě se s pivem dokonce i slunit na terase. V roce 2001 Vendelín získal ocenění Minipivovar roku.

Další minipivovar, tentokráte s poetickým názvem Studánka, láká na kvasnicové pivo vyráběné tradiční českou recepturou bez pasterizace. Pivo uvařené tímto způsobem neztrácí významné přírodní prvky, jakými jsou minerály a vitamín B, a získává lehkost a příjemnou nahořklost.

Také podnik Kulečník U Hrocha má svůj malý domácí pivovar v areálu univerzitních kolejí na Harcově v bloku F. Je tu možno ochutnat světlý nebo polotmavý ležák a zahrát si kulečník nebo šipky.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky