Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Svatý Gothard chrání před blesky a kroupami. Má kapličku na Šumburku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 31. 05. 2021 16:05
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Od dob krásy ke zkáze a zase zpět k půvabu. Takový je příběh malé jizerskohorské kaple, která byla postavena v roce 1817 na poutní cestě z Českého Šumburku u Tanvaldu do kostela svatého Víta v Příchovicích. Je zasvěcena svatému Gothardovi.

Zhruba po sto letech byla kaplička zpustlá. Obnovit a znovu vyzdobit ji posléze nechal jeden ze zaměstnanců textilky Johanna Liebiga na památku své matky. V roce 1952 kapličku zničil blesk a k jejímu znovuobnovení došlo až v roce 2011. Stalo se tak díky obecně prospěšné společnosti Jizerky pro vás ve spolupráci s obcí Stara Kamienica. V kapličce se nyní nalézá dřevěná plastika světce Gotharda, jejímž autorem je Adam Spolnik.

„Je poučné a často velmi zajímavé znát historii, která se váže k stavbě kapliček, božích muk nebo smírčích křížů v krajině,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro resort kultury, památkové péče a cestovního ruchu Libereckého kraje.

Svatý Gothard se narodil roku 960 v německém Reichersdorfu. Ve třiceti letech složil řádové sliby a stal se z něho benediktinský řeholník, poté se stal převorem a brzy nato i opatem kláštera v Niederalteichu. Na přání samotného císaře Jindřicha II. byl vysvěcen i na hildesheimského biskupa.

Pomáhal chudým, měl veselou, laskavou povahu a lidé ho milovali. Když roku 1038 zemřel, oplakávali jej všichni bez rozdílu. Byl pohřben v hildesheimském dómu a papež Inocenc jej svatořečil již v roce 1131. Stal se patronem chudých a nemocných. Lidé ho při modlitbách volají na pomoc také k ochraně proti bleskům a krupobití. Současně je i patronem zedníků a kameníků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky