Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sloni nejsou jen v liberecké zoo. Pasou se i v Lužických horách

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 19. 08. 2020 16:15
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Aby zhlédli slony, míří návštěvníci regionu do zoologické zahrady v Liberci. V kraji lze však jedno malé stádečko spatřit i ve volné přírodě. V Lužických horách nedaleko obce Jítrava, která leží dvacet kilometrů od Liberce při výpadovce na Děčín se nalézá pískovcový skalní útvar Bílé kameny, který se díky podobě s oblými sloními těly zove též Sloní kameny.

„Věřím, že Sloní kameny zná každý, kdo jezdí směrem Liberce na Českou Lípu. Pěkný pěší výlet k nim mohu jen doporučit — stačí zastavit na parkovišti u Jítravy, ujít pár set metrů a prohlédnout si je,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Zajímavou výpravu lze ke Sloním kamenům podniknout také z nedalekých Rynoltic, vesnice, která se může pyšnit mnoha unikátně dochovanými podstávkovými domy. Úzká silnice odsud zavede do osady Polesí, z níž vede modrá značka směrem na východ až k vyhlídce zvané Havran.

Po modré pak výlet pokračuje až do obce Černá Louže; severně od ní leží obec Horní Sedlo, odkud z rozcestí vede další, červeně značená cesta po směrem na Kozí hřbety a mezi bizarní skalní útvary. Odtamtud následuje sestup k Bílým alias Sloním kamenům. Z Jítravy pak míří zelená trasa zpět do Rynoltic.

Dvanáct kilometrů dlouhý výšlap je vhodný pro rodiny s většími dětmi, pohodáře i aktivní, zvídavé turisty. Mapa trasy je na webu www.mapy.cz/s/pugukosogo.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky