Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Skryté skvosty: muzeum plné másla v Bílém Kostele

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 26. 08. 2020 15:26
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Stačí tak málo: jen zavřít oči a představit si chuť a vůni doma pečeného chleba s lahodným máslem a solí. Jak se vlastně máslo dělalo a kolikrát týdne naše prababičky roztápěly pece? To vše se lze dozvědět v Minimuzeu másla a chleba v Bílém Kostele nad Nisou.

Krátká výprava za tímto cílem podél Lužické Nisy je pohodovým výletem pro celou rodinu. Začíná na nádraží v Chrastavě, kde je možné zaparkovat. Modrá značka ve směru na Bílý Kostel nad Nisou pak od železniční stanice zavede přímo k muzeu.

Prohlídku je třeba si dopředu domluvit na telefonním čísle 603 149 444. Na návštěvníky tu čeká řada zajímavostí, dozvědí se například, na co se používaly klapačka, smetaník, krajáče a další dodnes funkční exponátů. Nalézá se tu vše, co souviselo nejen s výrobou másla, tvarohu a tvarůžků, ale také chlebový koutek a na zahradě funkční replika staré pece na pečení chleba.

„Možná někdo zkoušel vyrobit máslo doma. Já ano, ale moc slavně to nedopadlo. Podruhé, když jsem měla mléko přímo z farmy, které bylo plné tuku, už to bylo lepší. Je zajímavé vidět, jaké nástroje se k výrobě másla používaly,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Po návštěvě je možné zajít si v Bílém Kostele na zmrzlinu nebo si zacvičit na tamních venkovních nástrojích. Pokud po návratu do Chrastavy zbude čas, lze doporučit návštěvu Hasičského muzea. Místní expozice patří k největším svého druhu v České republice. Kromě jiného tu mají například hasičskou přilbu, kterou muzeu daroval záchranář Thomas Coleman. Ten se 11. září podílel na záchraně lidských životů při pádu věží Světového obchodního centra v New Yorku.

Trasa v délce 6,2 kilometru je vhodná i pro rodiny s kočárky a malými dětmi. Mapa trasy je na odkazu www.mapy.cz/s/facobapobu.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky