Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Sklárna Jílek drží tradici od dob secese. Vyrábí vitráže i ryté sklo

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 02. 2021 16:31
  • Cestovní ruch
  • Magazín

Sdílet článek

Hluboko do počátku minulého století, do dob zdobné secese a prvních automobilů sahá historie další z firem působících v Křišťálovém údolí. Je jí Sklárna Jílek, která sídlí v Kamenickém Šenově. V roce 1905 ji založili Antonín Jílek a Franz Velter. Podnik patří mezi jednu z nejstarších takřka nepřetržitě fungujících skláren v České republice. V prostorách sklárny v Kamenickém Šenově se natáčel i jeden z příběhů poslední řady seriálu Zdivočelá země.

„Až to bude možné, doporučuji se zajet podívat na krásnou huť a nasát atmosféru skutečného sklářského provozu. Návštěva přinese nejen zážitek z umění místních sklářů, ale i možnost vyzkoušet si foukání skla. Každý si pak určitě rád koupí a odveze malý skleněný suvenýr jako památku na výlet do krásného kraje Lužických hor,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Po odchodu Franze Vettera se stal novým společníkem Antonína Jílka jeho bratr Václav, pročež od roku 1919 nesla sklárna nový název Bří Jílkové. Od roku 1935 začala sklárna svá skla zušlechťovat a spolupracovat s profesory pražské Vysoké školy uměleckoprůmyslové, například s Josefem Drahoňovským.

Po válce se sklárna stala součástí podniku Crystalex v Novém Boru a v roce 1993 ji odkoupili potomci původních majitelů. Firma pokračuje v tradici ruční výroby foukaného skla do forem i skla hutně tvarovaného bez forem. Zabývá se tradiční malosériovou výrobou skla z olovnatých i bezolovnatých sklovin, zušlechtěného malováním, rytím, broušením i pískováním. V produkci nechybí ani sklo hutně tvarované, vitráže a sklo pro architekturu.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky