Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

S libverdským kohoutem na Kočičí kameny

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 09. 2020 15:02
  • Cestovní ruch
  • Sociální

Sdílet článek

Vyzkoušet léčivé účinky libverdského pramene, ochutnat lázeňské oplatky Libverdky, objevit bájného kohouta a pokochat se výhledem z Kočičích kamenů. To vše lze zažít při výletu po okolí Lázní Libverda, Bílého Potoka pod Smrkem a Hejnic.

Start je v městečku Lázně Libverda, které již od poloviny 19. století láká na blahodárné účinky svých pramenů. „Před začátkem cesty doporučuji vystoupat pár schodů po zelené turistické značce k vyhlídce Libverdských pramenů. Je z ní nádherný pohled na lázeňský areál s kolonádou a parkem a panoramaty Jizerských hor. To se nikdy neokouká,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Po této odbočce vede cesta po červené k vyhlídce nazvané Hájníkův kohout. Místní pověst vypráví o místním hájníkovi, který poskytoval lože a jídlo pěším strážcům hranic. Kromě jiných zvířat měl také kohouta. Ten začal jednoho dne tloustnout a přišlo se na to, že je to díky vodě ze studánky v bažinách. Když se kohout dožil sta let, začali vodu používat i místní a založili na tomto místě Libverdu. Kohout se nalézá i ve znaku města a na střeše Eduardova zřídla.

Trasa pokračuje po červené značce ve směru na chatu Hubertka a vyhlídku Kočičí kameny. Výlet si lze také zpestřit trochou adrenalinu na 70 metrů dlouhé nenáročné ferratě s obtížností B-. Na vyhlídku se dá ale pohodlně vyjít i po schodech. Příjemná vrstevnicová cesta pak dovede k Bartlově boudě, kde se lze občerstvit.

Výlet pokračuje po žluté značce směrem Bílý Potok pod Smrkem a od tamního nádraží po modré až do cíle, jímž jsou Hejnice. Čekání na vlak či autobus je možné si zpestřit návštěvou unikátního chrámu Navštívení Panny Marie.

Trasa v délce 11 kilometrů je vhodná pro rodiny s většími dětmi, aktivní seniory a aktivní, zvídavé turisty. Mapa trasy je na odkazu www.mapy.cz/s/reduposose.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky