Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozhlednu Nisanka si pojmenovali samotní turisté

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 05. 05. 2021 16:14
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Jednou z novodobých rozhleden Jizerských hor je Nisanka. Její pojmenování si zvolili sami návštěvníci – vyhlídková věž se totiž nachází v obci Nová Ves nad Nisou, navíc nedaleko pramení řeka Nisa. Rozhledna se začala stavět roku 2005 a na jaře 2007 ji otevřeli novoveští patrioti.

Rozhlednu tvoří ocelový tubus ovinutý schodištěm. V přízemní části ji obepíná  zděná stavba okrouhlého tvaru. Vyhlídka se nachází ve výšce 676 metrů nad mořem a je z ní výhled na Černou Studnici, Ještěd, Jizerského hory nebo Krkonoše.

V rámci návštěvy Nisanky se lze rozptýlit takzvaným questingem neboli hledačkami, kdy je možno vyzvednout si na rozhledně mapu s úkoly a vydat se za hledáním indicií a luštěním. Na závěr pak nechybí odměna v podobě nalezeného pokladu.

„Jedná se o poznávací hru pro celou rodinu. Zejména děti budou nadšené z dobrodružství hledání pokladu,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje..

K rozhledně míří cesta od zastávky autobusu v obci Lučany nad Nisou po červené turistické značce, která vede do Jablonce nad Nisou a poté po zelené turistické značce směrem k prameni řeky Nisy. K němu vede také mezinárodní cyklotrasa Odra-Nisa. Pramen řeky Nisy stojí za návštěvu také – celé místo i jeho okolí je hezky upraveno.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky