Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rozhlednu na hoře Tábor vybudoval dědeček filmové hvězdy

22. 01. 2021

Když v zimě vysvitne slunce, příroda v Českém ráji vykouzlí neopakovatelnou atmosféru. Jakmile tedy takový slunečný den přijde, lze doporučit třeba vycházku na vrch hory Tábor, odkud je krásný výhled na okolní krajinu z jedné z nejhezčích českých rozhleden.

„Turisté zpravidla hromadně míří na stále stejná místa. Současnou situaci, kdy je třeba omezovat hromadná setkání, je však možné také využít jako příležitost k poznávání míst, která nejsou tolik navštěvovaná. Takových je v Libereckém kraji celá řada,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Nejbližší autobusová zastávka je ve zhruba tři a půl kilometru vzdálené Lomnici nad Popelkou, železniční stanice je v obci Ploužnice asi kilometr a půl od rozhledny. Kdo pojede autem, může zaparkovat přímo u penzionu a restaurace na vrchu Tábor. V zimě se přístupové cesty udržují pouze pluhováním, nicméně jsou většinou sjízdné. Na samotný vrchol hory Tábor také vede Křížová cesta. 

Kdysi tu stávala 22 metrů vysoká dřevěná rozhledna, která byla postavena už v letech 1888 až 1897. Dřevěné rozhledny však mají zpravidla omezenou životnost. Proto byla v roce 1911 zpřístupněna cihlová rozhledna, vysoká 35 metrů. Její výstavbu organizoval Josef Tichánek, dědeček české herečky Věry Tichánkové, známé například jako takřečená Černá kronika z dětského muzikálu Ať žijí duchové.

V 90. letech minulého století se rozhledna stala soukromým majetkem; zároveň však začala chátrat. Až počátkem 21. století se objevili noví majitelé a jejich plán na obnovení vyhlášeného poutního místa s rozhlednou vyústil v rozsáhlou rekonstrukci. Rozhledna bývá přístupná celoročně. Má svůj vlastní vchod s turniketem na mince.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324