Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozhledna Štěpánka – královna Jizerských hor

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 08. 06. 2021 15:32
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Nekorunovanou královnou Jizerských hor je rozhledna Štěpánka. Tato impozantní novogotická stavba patří mezi nejstarší kamenné rozhledny a leží na hranicích Jizerských hor a Krkonoš. Její jméno připomíná arcivévodu Štěpána, který v těchto místech pobýval při dohledu na stavbu Krkonošské silnice.

„Královna jizerskohorských rozhleden se říká Štěpánce právem. Je to noblesní stavba, jedna z neoblíbenějších v Jizerských horách,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Rozhledna se počala stavět již roku 1847, ale stavební činnost záhy ustala a celá stavba byla dokončena až roku 1892. Při dostavbě byla k dolní masivní šestimetrové části dostavěna štíhlá osmiboká věž z kombinace cihel a pískovce. Výška rozhledny je 24 metrů a poskytuje výhled na západní Krkonoše, údolí Desné a Kamenice, roztroušenou zástavbu horských chalup až k přehradě Souš a horu Jizeru v pozadí.

Zajímavostí je kamenný stůl s lavicí u vchodu na rozhlednu a kamenný kříž nedaleko od věže, který je pravděpodobně největším křížem svého druhu v České republice. Kříž svým tvarem připomíná pruské a později německé válečné vyznamenání Železný kříž.

Pověst, která se k rozhledně váže, vypráví, že stavbu rozhledny nechal kníže Rohan zastavit na varování cikánky, která předpověděla, že kníže zemře brzy po dokončení věže. Když byla roku 1892 rozhledna nakonec dokončena, kníže Rohan skutečně do měsíce zemřel.

K rozhledně vedou pěší cesty po značených turistických stezkách z TanvalduKořenova a Příchovic, autem lze dojet až k chatě Hvězda, která se nachází asi 300 metrů pod vrcholem.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky