Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Rozhledna, pizza, pivo a veverka Berta. Okolí Rádla zaujme děti i dospělé

03. 12. 2020

Mnoho zajímavého se lze dozvědět při výletech po trasách naučných stezek napříč regionem. Jedna taková se nalézá v okolí obce Rádlo na Jablonecku. Průvodcem po stezce, nazvané příznačně Eldorádlo, budiž smyšlená postava jménem Johann Radel.

„Rádlo je už mnoho let vyhledávaným místem pro bydlení, zejména pro mladé rodiny, které tam staví nové domy. Právě pro rodiny s dětmi je tato stezka poutavá,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Eldorádlo je netradiční stezka, která klade důraz na smyslový prožitek krajiny a genia loci místa. Odstavit automobily lze u obecního úřadu, na parkovišti nad koupalištěm či u Kiosku Milíře a na sedm kilometrů dlouhou trasu nastoupit kdekoliv v obci. Orientaci od jednoho zastavení k druhému usnadňují dřevěné modro žluté kužely umístěné podél cest. Stezka má navíc i zkrácenou dvoukilometrovou dětskou odbočku nazvanou Procházka lesem s veverkou Bertou, jež je značená veverčí stopou. Děti na této trase poznávají život zvířat v lese a plní úkoly. 

Stezka zavede až k celoročně otevřené rozhledně Císařský kámen, z níž se nabízí krásný rozhled na Ještědský hřbet a Liberec, jižní svahy Jizerských hor a Jablonec nad Nisou a za dobré viditelnosti i západní Krkonoše. Na cestě čekají přírodní zajímavosti a pamětihodnosti, krásné výhledy a pod rozhlednou i vyhledávaný letní kiosek na Milířích s pivem, pizzou a dětským koutkem.

Přírodní památka Rádlo je jedním z významných mokřadů ČR, a proto zde roku 1996 vznikla naučná stezka. Chráněné území zahrnuje slatinné louky a cenná rostlinná společenstva kolem Rádelského potoka, přitékajícího z prameniště v osadě Milíře. Sídlí tu celá řada vzácných a ohrožených druhů živočichů. Lokalita je nejkrásnější v časném létě, kdy rozkvetlé orchideje a dozrávající suchopýry propůjčují lučním slatinám nachovou a bílou barvu. 

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324