Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozhledna Kopanina nabízí výhled na Český ráj, Lužické a Jizerské hory i Krkonoše

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 30. 03. 2021 15:43
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

K oblíbeným místům Maloskalska patří vrch Kopanina. Nachází se na půli cesty mezi Jabloncem nad Nisou a Turnovem a tvoří pomyslné rozhraní mezi oblastmi Jizerských hor a Českého ráje. Na vrchu se od roku 1894 vypíná  cihlová rozhledna. Ta v roce 1998 prošla opravou,  za tři roky dostala novou střechu a o rok později nová okna na vyhlídkové plošině.

Nápad postavit na vrchu rozhlednu se zrodil v roce 1892 v hlavách  členů Klubu českých turistů z Turnova, kteří sem podnikli výlet. O dva roky později podle projektu Ing. Františka Duba vyrostla 18 metrů vysoká věž z pálených cihel zakončena cimbuřím. V dobách konkurenčního boje mezi Čechy a Němci získala svůj symbolický význam „strážní bašty národa českého“. Pomyslně vymezovala jazykovou a národnostní hranici mezi severním, z velké části německým, pohraničím a jižním územím, které bylo osídleno převážně českým obyvatelstvem a rozprostíralo se kolem řeky Jizery.

„Všichni se těšíme, zvlášť v době omezení, na každou vycházku a výlet do přírody. V případě Kopaniny se ocitneme na rozhledně s nádherným výhledem na jedna z nejpůsobivějších míst našeho kraje. Rozhledna zažila celé století a ještě kus toho dalšího. A tak lze popustit uzdu  fantazii a představit si, jak asi vypadal výhled třeba před sto lety,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Pokud si návštěvníci vyšlápnou 94 schodů, naskytne se jim krásný výhled do širokého okolí, na Hruboskalsko, zříceninu Trosky a město Turnov. Západním směrem se tyčí Ještěd, dominanta kraje, severně se táhne černostudniční hřeben s rozhlednou, dále navazují Krkonoše. Na východě ční majestátní hora Kozákov.

Návštěvu tohoto romantického místa obklopeného lesy je možné spojit s prohlídkou nedaleké zříceniny hradu Frýdštejn či Vranov. Rozhledna je přístupná pěšky po značených turistických stezkách z obcí Rychnov u Jablonce nad Nisou, Malá Skála, Frýdštejn, Pulečný a Klíčnov. Autem je nejlepší dojet až k Myslivecké chatě a pěšky pokračovat přímo k rozhledně. Klíč k rozhledně je po celý rok k zapůjčení oproti záloze 100 Kč v domku manželů Janků.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky