Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozhledna Hvozd nabízí výhled až do Krkonoš

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 24. 03. 2021 16:37
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Už od konce 18. století byla oblíbeným turistickým cílem vrch kopce Hvozd či Hochwald – v roce 1821 na něj vystoupil i bývalý rakouský císař Ferdinand I. Dnes tudy prochází česko-německá státní hranice.

„Hvozd nabízí jeden z nejkrásnějších výhledů do Saska i na českou stranu. Není divu, že  se stal vyhlášeným turistickým místem už téměř před dvěma stoletími,“ říká Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Hlavní jižní vrchol Hvozdu tvoří výrazná skála, dříve zvaná Ilmenstein nebo Kreuzstein. Severní vrchol hory leží na německém území a v 19. století byl nazýván Glamscher Stein nebo Johannisstein.

V roce 1853 otevřel Johann Gotthelf Marx z Oybinu na české straně jižního vrcholu dřevěný hostinec, který v následujících letech dále rozšiřoval. Hostinec v roce 1877 zcela vyhořel. Majitel ale již následující rok postavil na jeho místě nový. V roce 1879 zde žitavský přírodovědný spolek postavil 10 metrů vysokou vyhlídkovou věž.

Dřevěná vyhlídková věž ale rychle chátrala, a tak spolek postavil novou kamennou rozhlednu na severním vrcholu, kde byla do té doby jen vyhlídková terasa. V roce 1891 byla stará zchátralá věž stržena a roku 1892 byl položen základní kámen nové věže. Stavělo se rychle, takže již v září 1892 byla 25 metrů vysoká kamenná věž slavnostně vysvěcena. Nedlouho poté pod rozhlednou vyrostl domek s prodejem vstupenek, z něhož později vznikla další restaurace.

Rozhledna na Hvozdu se stala téměř dvojčetem rozhledny na Jedlové – obě věže jsou si podobné tvarem, výškou, použitým materiálem a dokonce i narozeniny slaví ve stejný den. Věž na Hvozdu je ale o rok mladší.

Rozhledna nabízí krásný výhled do širokého okolí. Vidět z ní jsou Žitavské hory s malebným letoviskem Oybin, Popova skála, táhlý Ještědský hřbet a za pěkného počasí dokonce Jizerské hory a Krkonoše.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky