Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Rozhledna Černá Studnice, skvost architekta Hemmricha

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 02. 2021 14:58
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Černá Studnice. Takové jméno nese 26 metrů vysoká rozhledna, která byla postavena v letech 1904 až 1905 ve Smržovce Německým horským spolkem podle plánů architekta Roberta Hemmricha. Z vrcholu rozhledny je výhled nejen na Jablonec a Ještěd, ale i na Krkonoše či Český ráj. Rozhledna, která se vypíná v nadmořské výšce 869 metrů, je oblíbeným výletním místem.

První dřevěná vyhlídka byla na vrcholu Černé Studnice postavena již v roce 1885. Poté, v roce 1904, vyprojektoval úspěšný jablonecký architekt Hemmrich důkladnou věž z žulového kamene, schopnou dlouhodobě odolávat drsným přírodním podmínkám. Spolu s rozhlednou vznikala i přilehlá dřevěná chata s ubytovnou a hostinskou místností.

Rozhledna si získala velmi rychle oblibu. Stala se jedním z nejnavštěvovanějších míst v okolí. O tom svědčí i fakt, že přilehlá chata musela být v letech 1908 a 1930 rozšířena na kapacitu pro 800 hostů. Pořádala se soutěž v překonávání stovek výstupů na rozhlednu, vydávaly se tisíce pohlednic a nejrůznější suvenýry. Vznikla i nová sáňkařská dráha. „Rozhledna a její okolí si drží svou popularitu dodnes. Na Černou Studnici míří doslova zástupy výletníků a není divu. Jedná se o dostupné výletní místo pro celé Jablonecko,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Sláva rozhledny začala upadat v době druhé světové války, kdy se zde usídlili němečtí vojáci. Po válce připadla stavba do správy Klubu českých turistů, po znárodnění podniku Restaurace a jídelny Jablonec nad Nisou. Její interiér pomalu chátral. Zmizely původní vyřezávané židle, návštěvnické knihy, motivy na stěnách a v okolí i oblíbené atrakce. Na konci 80. let byla věž zprivatizována a na její jižní straně vyrostl nový bufet.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky