Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Řopíky v lesích pod Štěpánkou připomínají pohnuté září roku 1938

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 01. 2021 17:01
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Zajímavý vhled do předválečné a válečné historie nabízí expozice československého lehkého vojenského opevnění, která se nachází v Jizerských horách pod rozhlednou Štěpánka v Kořenově. Komentované prohlídky s průvodcem se konají v jednom z objektů LO, vzor 37. Ten je částečně upraven do podoby z pohnutého září roku 1938. Vede k němu modře značená turistická stezka z od někdejšího motorestu Beseda v Příchovicích.

Tyto malé pevnůstky rozmístěné po lesích, ale i lukách a polích mají přezdívku řopíky od prvních písmen slov v názvu firmy, která je stavěla: Ředitelství opevňovacích prací. „Jedná se o ve své době unikátní obrannou linii opevnění, jež byla vybudována ve světle válečné hrozby, která se bohužel naplnila. Je to technicky výjimečné dílo, které obdivují milovníci vojenské historie dodnes. S jednotlivými řopíky se lze setkat běžně při výletech českou krajinou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Linie pevností byly vybudovány v letech 1936 až 1938 na obranu proti hrozící německé vojenské agresi. Veškerá tíha obrany republiky by v září 1938 závisela ve velké míře především na velkém množství vybudovaných a k obraně připravených lehkých objektů.

Lehké opevnění se skládalo ze dvou základních druhů bunkrů – LO vzor 36 a LO vzor 37. U lehkého opevnění vzor 36 se jednalo o okopírovanou pevnůstku z francouzské Maginotovy linie. Tento vzor však měl řadu nevýhod, a tak se českoslovenští projektanti rozhodli o vytvoření vlastního, ryze českého vzoru. Tím se stal vzor 37, ve své době nejdokonalejší lehké opevnění.

V oblasti kolem Polubného a Kořenova stavěla firma inženýra Vosátky z Velkých Hamrů, která tehdy vyhrála soutěž vypsanou ministerstvem obrany. Výstavba začala 10. července 1937 a trvala do září roku 1938. Pod rozhlednou Štěpánka se nachází nejvzácnější objekt Jizerských hor – kulometné hnízdo typu C, které má původní střechu z vlnitého plechu.

„Armáda tyto objekty dnes rozprodává. Podle mého názoru je to škoda, jako komplex představují unikátní technickou památku, kterou by se mohla naše země chlubit a lákat na ni širokou skupinu návštěvníků z celého světa, která se zajímá o vojenskou historii,“ doplnila Vinklátová.

Pod Štěpánkou se také nachází takzvaný Hřbitov prasečích ocásků. Jde o železné tyče, které svým tvarem připomínají právě prasečí ocásky a jsou zakončeny betonovou krychlí. Měly být stavěny ve dvojřadu a propleteny ostnatým drátem, aby zamezily průchodu nepřítele ke stavbám lehkých opevnění.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky