Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Repliky historického skla ze Svojkova znají v Evropě i Americe

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 03. 05. 2021 16:54
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Věrné kopie historického skla převážně z období od raného středověku až po baroko produkuje Sklárna Svojkov, která  leží na půli cesty mezi skalním hradem ve Sloupu v Čechách a státním zámkem Zákupy v Křišťálovém údolí. Produkci se zde věnují otec a syn Haidlovi.

Podklady pro výrobu replik nacházejí v historických pramenech, dobových reprodukcích a výtvarných rekonstrukcích v odborných publikacích, tvoří však i podle originálních předmětů z  českých i zahraničních muzeí a archeologických pracovišť.

„Skleničky, půllitry a jiné výrobky z této sklárny jsou vždy dárkem, který je  svým způsobem jiný. Okamžitě upoutají pozornost a obdiv. Kdo hledá dárek, popřípadě si chce i sám pro sebe pořídit něco, co hned tak někdo nemá, jistě si vybere právě ve svojkovské sklárně,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Výrobky ze Svojkova jsou v prodeji na několika místech v České republice i v řadě zahraničních zemí, kupříkladu po celé Skandinávii, v Německu, Dánsku, Belgii, Holandsku, Francii, Itálii, Anglii i Americe. Všude tam se toto sklo používá k denním i slavnostním příležitostem.

Při prohlídce Sklárny Svojkov lze také navštívit malou galerii již zhotovených replik a získat informace o nalezených a zmapovaných nalezištích středověkých sklářských hutí z oblasti Lužických hor a Českosaského Švýcarska.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky