Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Ralsko: výšlap na český Mount Everest

07. 08. 2020

Českým Mount Everestem by se s jistou dávkou nadsázky mohl nazývat vrch Ralsko, jenž se vypíná poblíž Mimoně. Podobně jako na himálajskou osmitisícovku, i na tento kopec není výstup zrovna snadný a vyžaduje patřičnou fyzičku.

„Srovnání s Mount Everestem vyžaduje samozřejmě nadsázku. Všem, kteří na Ralsku ještě nebyli, jeho návštěvu vřele doporučuji, výhled je odtamtud krásný. Prázdniny se k takovému výletu, kterého se může zúčastnit i celá rodina, přímo nabízejí,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Trasa výletu začíná na nádraží v Mimoni, odkud vede cesta po červené turistické značce Vranovskou alejí až do vesničky Vranov. Z té pak pokračuje lesem, kde se objevují skalní útvary Vranovských skal včetně Trpaslíka, oblíbeného horolezci. Vystoupat lze rovněž na Juliinu vyhlídku. Potom přijde samotný cíl — Ralsko. Výhledy z něj stojí za to. Kromě celého území bývalého vojenského prostoru Ralsko se v dáli skví i Bezděz, Říp a Ještěd.

Cestou zpět po červené turisté sestoupají až na rozcestí Zadní Vranov, kde se napojí na modrou značku, která dovede do Pertoltic pod Ralskem. Odtamtud jezdí vlaky zpět do Mimoně, kde stojí za návštěvu zmrzlinárna Ralsko s osobitými příchutěmi ledových pochoutek v podobě svíčkové, moravského uzeného či piva.

Celková délka nenáročné trasy činí 1,8 kilometru. Mapka se nalézá na webovém odkazu mapy.cz/s/cutofafogu.

Jan Mikulička
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324