Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Radvanecký rybník potěší rybáře i horolezce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 28. 07. 2021 11:28
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Pestré možnosti sportovního vyžití poskytuje okolí Radvaneckého rybníka na Českolipsku, který leží na horním toku Dobranovského potoka mezi Radvancem a Sloupem. Své si tu najdou děti i dospělí, rybáři, pěší turisté i horolezci.

Rozloha rybníka činí 8,67 hektaru. Jeho břehy jsou z větší části zalesněné a na severu na ně navazuje poměrně velké rašeliniště. Na jižní straně se nachází pěkné písečné pláže. Díky mělkému vstupu do vody jsou vhodné i pro malé děti.

„Lidé jsou zvyklí na koupání u nejbližší vody. Možná je ale pro letní měsíce dobrý tip vydat se na Novoborsko za sklářským uměním a spojit výlet s koupáním třeba právě u Radvaneckého rybníka,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

V areálu koupaliště je pro sportovní vyžití k dispozici hřiště pro plážový volejbal, košíkovou, kurty, kriket, kuželky, stolní tenis, půjčovna loděk, šlapadel a dalšího vybavení, lanový park. Součástí kempu je sociální zařízení, sprchy, převlékárny, občerstvení a restaurace.

Radvanecký rybník dává příležitost i ke sportovnímu rybaření. Krásná a romantická krajina, v níž se na hladinách rybníků zrcadlí siluety okolních kopců, zeleň lesů a šedé pískovcové skály, okolí vybízí k projížďkám na koních.

Značené turistické cesty poskytnou nejedno překvapení – výhledy z kopců, pískovcové reliéfy, průniky vyvřelých hornin čedičů a znělců. Skalní stěny a věže nabízejí náročné horolezecké výstupy.

Nejbližší vlakové spojení je z 3,5 kilometru vzdálené železniční stanice v Novém Boru. Do Sloupu zajíždí rovněž pravidelné autobusové linky. Kolem rybníka vede cyklotrasa 3059 a modře značená turistická trasa z České Lípy na Cvikov.

 

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky