Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Punč, perníčky, orchideje i zrající banány. Advent v kraji je pestrý

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 13. 12. 2023 16:47
  • Cestovní ruch
  • Sociální

Sdílet článek

Kultura v zimě nespí. Kdo už nechce mrznout na náměstí a mačkat se mezi davy lidí, může využít tipy na akce v krajských kulturních příspěvkových organizacích, kde se lze nejen ohřát, ale i načerpat zaručeně pravou vánoční atmosféru. K návštěvě je možno využít i elektronickou vstupenku Grande eLpass, která umožní jednorázové vstupné do všech šesti organizací nebo Mini eLpass, jež nabízí vstup do dvou z nich; více informací o vstupenkách se nalézá na webu https://elpass.cz/

„V krajských příspěvkových organizacích najdete řadu programů nejen pro dospělé, ale pro celé rodiny. I když to v zimě člověka láká na lyže a za dalšími zimními radovánkami, ve dnech odpočinku jsou právě muzea, galerie, knihovna, botanická nebo zoologická zahrada tou nejlepší volbou,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Krajské vědecké knihovně ve spolupráci s Atelierem Tuba pořádají v prosinci kurzy kresby a malby. Tři pondělní večery se knihovna promění v ateliér, kde si lze vyzkoušet kresbu tužkou, uhlem i akrylovými barvami. Na kurz je nutné se předem přihlásit a cena činí tři sta korun.

Pod stromečkem. Tak se jmenuje instalace ve vestibulu Severočeského muzea, která se věnuje hračkám, které mohly děti objevit pod stromečkem v období mezi 40. až 90. léty 20. století. Je milé zavzpomínat na dětství a připomenout si dávno zašlou slávu legendárních her a hraček. Děti zde mohou poslat i dopis samotnému Ježíškovi.

Jiří David, jeden z nejznámějších intermediálních konceptuálních umělců české současnosti, si pro návštěvníky Oblastní Galerie připravil netradiční výstavu – Nebezpečné vázy. Ke svým vázám přidal žiletky, ozubená kola nebo ostnatý drát. Ty mohou sklo nejen zdobit, ale i poškodit, poškrábat či zcela rozbít. Sdělení je jednoznačné: to co na světě vnímáme jako čisté, průhledné či podmanivé, může být v řadě případů i nebezpečné, jako tyto vázy.

Muzeum Českého ráje v Turnově v Kamenářském domě připravilo výstavu věnovanou včelařství a perníkářství v Pojizeří a Podještědí. Umožňuje nabízí jedinečný pohled na kolekci vyřezávaných dřevěných perníkářských forem, vyřezávaných klátů a včelích úlů, ale i ukázky nářadí a náčiní, které místní včelaři a perníkáři potřebovali ke své práci. Na Dlaskově statku je připravena expozice Rok hospodáře, která ukazuje tradiční zvykosloví posledního měsíce v roce. V sobotu 16. prosince od 13.00 hodin čeká návštěvníky skanzenu horký punč, medový perník, ale také řezbář Aleš Vostřez s ukázkou řezby dřevěných forem na tlačený perník a Alena Tomášová, s níž bude možné si zapět vánoční písně a koledy.

Ze svých sbírek Vlastivědné muzeum a galerie v České Lípě uchystalo v Galerii Chodba výstavu betlémů. Za zhlédnutí stojí i výstava Kartounky v České Lípě, která ukazuje historii místních kartounek, manufaktur na potiskování tkanin. Výstava historika Jaroslava Panáčka a Magdaleny Pujmanové potrvá do konce letošního roku.

V botanické zahradě v Liberci teď začíná hlavní sezóna kvetení orchidejí. Záplava květů orchidejí, které se obvykle prezentují ve dvou vitrínách, stále roste. Již nyní jsou plné vitríny tři a kolem Vánoc budou všechny čtyři. Dále začínají kvést kamélie v pavilonu I a lákadlem pro návštěvníky mohou být též zrající banány nebo plody karamboly. Na Štědrý den bude vstup do zahrady zdarma pro všechny návštěvníky a otevírací doba bude v obvyklém čase – od 8 do 16 hodin.

Nespí ani liberecká zoologická zahrada. O adventním večeru 16. prosince má prodlouženou otvírací dobu, a to až do šesti večer; pozor – pokladna se uzavírá už v pět. Ve vánočně osvětlené zoo bude k ochutnání cukroví, čaj i svařené víno. Na Štědrý den má zahrada otevřeno od 9 do 14 hodin.

Tyto a další kulturní akce lze sledovat na facebookovém profilu Region Liberec, kde se soustřeďují všechny tipy a zajímavosti ze světa kulturního dění na Liberecku.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky