Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Procházka Albrechticemi zavede k mauzoleu i za Pannou Marií

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 02. 2021 12:41
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Jedním z nejkrásnějších horských středisek v severních Čechách jsou Albrechtice v Jizerských horách. Zamířit sem směle mohou vyznavači aktivního sportu i ti, jež dávají přednost relaxaci a odpočinku.

„Albrechtice nabízejí nepřeberné možnosti pobytu v přírodě, ale pyšní se i několika pamětihodnostmi. Kromě toho je možné zavítat do tradiční výroby dřevěných hraček ve firmě Detoa. Jejich výrobky znají děti i dospělí, protože tradice výroby hraček v Albrechticích sahá až do roku 1927,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kulturní památkou je kostel sv. Františka z Pauly. Na jeho hlavním oltáři je obraz tohoto světce, po jeho stranách jsou dřevořezby sv. Václava a sv. Víta z konce 18. století. Rokoková kazatelna je z 18. století; ona a křtitelnice jsou dokladem značného rozmachu řezbářského řemesla své doby. Jediný zachovalý zvon pochází ze 17. století a byl sem přenesen v roce 1784 z Mladé Boleslavi. Krásný lustr připomene, že zdejší oblast má bohatou sklářskou tradici.

Hned za kostelem sv. Františka se vypíná mohutné mauzoleum s kopulí, které bylo postaveno synem neobyčejně podnikavého Johanna Schowanka, zakladatele již zmíněné firmy na výrobu dřevěných perel a hraček. Později byla firma přejmenována na závod TOFA, nyní je znám coby firma Detoa.

V 16. století byla v Albrechticích na kopci zbudována kaple pro sošku Panny Marie, kterou kdysi vyoral místní usedlík Bittner. Vrch,  na němž kaplička stojí, obdržel pojmenování Mariánská hora. V nedávných desetiletích však nastalo období, kdy se na úctu k Panně Marii na tomto místě zapomnělo. V květnu 1994 kapličku kdosi poničil a sošku Panny Marie ukradl. Díky místním farníkům se však v následujícím roce kaplička dočkala znovuvysvěcení a útočiště uvnitř nalezla soška nová.

Oblíbeným cílem mnoha turistů jsou Mariánskohorské boudy, oblast na Mariánskohorském hřebeni, kde dříve byla osada pastevců. Založena byla v roce 1705 a až do minulého století se nazývala Fritzovy boudy. Dnes jsou tu čtyři horské chalupy a nově postavená služebna Správy chráněné krajinné oblasti Jizerských hor.

Albrechtice v Jizerských horách se nachází pod horou Tanvaldský Špičák, jejíž nadmořská výška činí 803 metrů. Na samotném vrcholu stojí kamenná rozhledna postavená v roce 1909 a o rok mladší turistická chata, upravená do současné podoby v roce 1930.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky