Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Po stopách  skleněného korálku: okolo přehrady přes kopce k Liščí boudě

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 01. 10. 2020 13:51
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Kudy vede cesta po stopách sklářského umění v Jizerských horách? Zní to trochu jako pohádka: okolo přehrady a rozhledny přes několik kopců. Putování za historií skleněného korálku startuje v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, secesní budově se skleněnou přístavbou ve tvaru skleněného krystalu, kde lze obdivovat jedinečné sbírky skla, bižuterie, knoflíků, mincí, medailí nebo vánočních ozdob.

„Výroba skleněné bižuterie a sklářských výrobků z historického hlediska doslova definuje tvář Libereckého kraje. Doporučuji všem se s touto částí naší historie seznámit. Kde jinde začít, než právě v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Je to takzvané národní muzeum, což znamená, že nikde jinde v republice nenajdete tak komplexní informace, sbírky a špičkové odborníky, jako právě tady,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kdo by rád měl nějaký skleněný kousek doma, může se vydat do jablonecké prodejní galerie Palace Plus, kde lze také okusit šperkařské řemeslo v rámci korálkové tvůrčí dílny. Nabízí se také možnost navštívit některého z výrobců skleněné bižuterie; kontakty se nalézají na webu www.crystalvalley.cz.

Skleněný výlet pokračuje cestou z Jablonce autobusem do Janova nad Nisou, odkud vede modrá značka přes kapličku v Hraběticích a po cyklostezce číslo 3021 až k vodní nádrži Josefův Důl. Pohled na tak velké vodní dílo je nezapomenutelný. Cesta vede přímo po 700 metrů dlouhé hrázi největší a zároveň nejmladší jizerskohorské přehrady a napojí se na žlutou turistickou značku. Ta dovede až do bývalé sklářské osady Kristiánov, kde se nalézá Liščí bouda s muzeem. Kdo jde na výlet s dětmi, může tu spolu s nimi hledat ztracený poklad černokněžníka Tamanna. Cesta za pokladem provede nejen muzeem, ale také po zbytcích bývalé osady – sklárně, škole, Panském domě či hřbitovu.

Odsud trasa pokračuje po modré na křižovatku u Blatenského rybníka a dál po neznačených zpevněných cestách až k Prezidentské chatě a po žluté zpátky z kopce do cíle.

Trasa v délce 15,4 kilometrů je vhodná pro rodiny s většími dětmi, seniory a zvídavé turisty. Mapa trasy je na odkazu www.mapy.cz/s/razusalera.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky