Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Po stopách Pyšné princezny od Panské skály a zpět

11. 06. 2021

Legendární pohádku Pyšná princezna zná snad každý. Po jejích stopách se lze vypravit na Českolipsku. Trasa nabídne pozoruhodné výhledy i návrat do historie. Výlet je ideální i pro rodiny s většími dětmi.

„Někdy je těžké děti motivovat k výletům. Právě přes příběh či pohádku to může být jednodušší a pro děti zajímavější,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Trasa začíná u Panské skály v Kamenickém Šenově. Skála je známý čedičový útvar tvořený pěti až šestibokými sloupci, které připomínají svým tvarem píšťaly varhan. Známé jsou právě z pohádky Pyšná princezna.

Začátek trasy je na cyklotrase číslo 211 vedoucí přes Horní Libchavu s renesančním zámkem až do České Lípy. Historie tohoto města je spojena s vodním hradem Lipý. Kromě něj lze navštívit tamní Centrum textilního tisku, augustiniánský klášter s Loretou a svatými schody nebo Vlastivědné muzeum a galerii.

Z Lípy se pak zpět na Panskou skálu vrátí turisté po cyklostezce Varhany. Ta byla vybudována na náspu zrušené železniční trati, na které osobní vlaky projížděly naposledy v roce 1979. Podél stezky nechybí řada zajímavých památek a vkusné odpočívky doplněné o infopanely s historií místní železnice.

Trasa vede pře Nový Oldřichov, kde lze všem hasičským nadšencům doporučit návštěvu Hasičského muzea. Na návštěvníky tu čeká více než 600 exponátů, například parní stříkačka, čtyřkolové ruční stříkačky nebo sanitní vůz Renault, který byl zapůjčen na natáčení filmu Tmavomodrý svět.

Podrobnější mapa trasy je na odkazu www.mapy.cz/s/kanabahero.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324