Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Památky, pivo a výhledy. Po táborském hřbetu a ještě dál

26. 03. 2021

Téměř čtyřicet kilometrů po asfaltu i lesních zpevněných cestách nabízí cyklistům trasa z Nové Paky, jejíž trasa míří přes zříceninu hradu Kumburk, obec Chlum, Stavskou zvoničku a zpět. Kromě prohlídky památek nabídne i daleké výhledy a žíznivé jezdce potěší ochutnávkou piva.

Až to situace dovolí, bude možné se s kolem vydat i kousek za hranice Libereckého kraje, tentokrát do sousedního Královéhradeckého. Výletníci se setkají s poněkud jiným charakterem krajiny, než na který jsou zvyklí u nás v horských nebo podhorských oblastech,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Trasa začíná na náměstí v Nové Pace, odkud se jede směrem na Brdo. Na první křižovatce za obcí trasa pokračuje vlevo po zelené turistické značce až na křižovatku Skalka, odkud červená značka zavede až k zřícenině hradu Kumburk.

Ten založil ve 14. století rod Vartemberků; v 17. století byl pak na příkaz císaře Leopolda zcela zbořen. Podle pověsti se tu skrývá velký poklad a bloudí přízraky Meluzíny a smutného myslivce. Z vyhlídkové věže se naskytne výhled na Jičínskou pahorkatinu a Krkonošské podhůří.

Po prohlídce pokračuje cesta po červené a cyklotrase číslo 4142 až do obce Chlum. Při výšlapu k rozhledně Tábor sledují cyklisté trasu 4365, po níž pak sjedou k železničnímu přejezdu a od něho po místních komunikacích před Cidlinu, Železnici, Soběraz do Dřevěnic.

Dva kilometry se jede po žluté turistické značce až ke Stavské zvoničce. Přes Úbislavice a cyklostezku číslo 4142 se pak cesta vrací zpět do Nové Paky, kde je možno si prohlédnout bývalý paulánský klášter nebo místní muzeum. Doporučit lze také ochutnávku místního piva.

Více informací o trase se nalézá na mapě na odkazu www.mapy.cz/s/coloharape.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324