Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Odpočinek, koupání i výhled do dálky. Takové je Polesí u Rynoltic

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 31. 07. 2020 13:44
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Oddechnout si v krásné zalesněné přírodě, vystoupat na vyhlídku s nádherným obzorem na hory i ves a unavená chodidla smočit v rybníku. To vše nabízí den, strávený v okolí malebné osady Polesí nedaleko Rynoltic v Lužických horách.

„Rádi zveme místní výletníky i návštěvníky zdaleka k výletům po krásné krajině v Libereckém kraji. Polesí není žádným turisticky vyhlášeným centrem. O to zajímavější je podniknout tam výlet,“ uvedla Květa Vinklátová, radní pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Polesí se nalézá asi kilometr a půl severním směrem od Rynoltic. Leží v romantickém údolí, obklopeném zalesněnými vrchy. Zakladatelem osady byl rynoltický učitel Sebastian Finke, který se při selském povstání roku 1680 postavil na stranu vrchnosti, za což jej vzbouřenci málem ubili. Protože ani po potlačení vzpoury nebyl v obci bezpečný, prodala mu hraběnka Benedikta z Bredova 20. srpna 1683 kus lesa u nedalekých smolných pecí, kde si směl postavit domek. Když sem později přišli další lidé, nazvali osadu po jejím zakladateli Finkendorf.

Zdejší obyvatelé se živili tkalcovstvím, ale výnosnější pro ně bylo pašování zboží, kterému se věnovali téměř všichni muži. Po jeho omezení provozovali hlavně podomní obchod střižním zbožím.

Finkův dům stával uprostřed osady poblíž rybníka, který později sloužil i jako koupaliště. Na jeho břehu je také pamětní kámen s deskou, postavený v roce 1983 k 300. výročí založení osady. Koupaliště se dodnes uprostřed osady nachází a v horkých letních měsících ho k rekreaci využívají zdejší i turisté.

Jižně nad údolím se vypíná vyhlídková skála Havran. Je asi 20 metrů vysoká, má tvar ptačí hlavy a vyčnívá nad údolí ze zalesněného návrší, kterému se dříve říkalo Hüttichův kopec. Koho lákají výhledy do dáli, ať vystoupá na skálu po betonových schodech. Uvidí celou osadu Polesí jako na dlani.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky