Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Novinky pro turisty: na kole i pěšky k sousedům i do podstávky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 04. 2022 14:57
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Kdo obdivuje malebnost lidové architektury i krajiny Labských pískovců, Lužických a Žitavských hor, se může těšit na příští rok. Díky společnému projektu Libereckého kraje, Ústeckého kraje a Rozvojové agentury dolnoslezské Horní Lužice se vydá na kole či pěšky po nově vyznačených trasách.

Pro Liberecký kraj je mimořádně důležité propojovat cyklotrasy se sousedními regiony tak, aby měli návštěvníci možnost podnikat i dlouhé výlety a trávit na trase třeba i týdenní dovolenou. To vyžaduje jak zajímavé cíle, tak také dobrou infrastrukturu. Právě k tomu přispívá tento projekt,“ řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje Květa Vinklátová.

Návštěvníky této části společného pohraničí bychom rádi upozornili na to, že charakter zdejší krajiny je přímo utvářen podstávkovými domy. I v rámci Evropy se jedná o jedinečný druh lidové architektury, který je v takové koncentraci dochovaný pouze v sasko-česko-polském pohraničí,“ řekl náměstek hejtmana Ústeckého kraje Jiří Řehák.

V rámci projektu s názvem Za společným dědictvím na kole i pěšky dojde k vytipování a proznačení tras pro pěší a cyklisty, které propojí nejen Ústecký a Liberecký kraj, ale především české a saské pohraničí. Propojí se nadregionální pěší trasy a cyklotrasy, jakými jsou Labská cyklostezka, Cyklostezka Ploučnice nebo Saská středohorská trasa.

Projektem hodláme podpořit rozvoj cestovního ruchu v těchto okrajových částech obou zemí. Jeho součástí budou také setkávání místních turistických informačních center a destinačních agentur nebo odborné workshopy o lidové architektuře a cykloturistice pro zainteresované subjekty cestovního ruchu,“ uvedl vedoucí odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje Pavel Hajšman.

Kromě propojení přeshraniční sítě stezek budou v rámci projektu spolufinancovaného Evropskou unií prostřednictvím Programu na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českou republikou a Svobodným státem Sasko 2014–2020 nakoupeny sčítače návštěvnosti, dojde k postavení odpočívek, k vydání společné mapy, turistického průvodce, rozšíření webových stránek či natočení krátkých filmů propagujících společné projektové území.

Nejen z pohledu Ústeckého kraje, který je vedoucím partnerem projektu, jsou uvedené aktivity součástí dlouhodobých snah o rozvoj cyklotras a cestovního ruchu ve společném pohraničí.

Věříme, že další aktivity, které vyplynou z projektových studií a analýz, budeme moci v budoucnu realizovat z dalších přeshraničních projektů, příp. z dalších zdrojů. Letos nás čeká také aktualizace Cyklogenerelu Ústeckého kraje. Systematicky tak pracujeme na zlepšování podmínek pro pěší i cykloturisty,“ uzavírá vedoucí oddělení cestovního ruchu odboru regionálního rozvoje Krajského úřadu Ústeckého kraje Jiří Válka. 

Projekt je financován Evropskou unií z Evropského fondu pro regionální rozvoj prostřednictvím Programu na podporu přeshraniční spolupráce ČR – Sasko 2014-2020. Více informací se nalézá zde.

 

logooooo

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky