Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Naučná stezka zavede do dob prusko-rakouské války

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 14. 07. 2022 12:56
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Na prusko-rakouskou válku roku 1866 upomíná naučná stezka, která provede mnichovohradišťskou částí Chráněné krajinné oblasti Český ráj. Vede po trase z Mimoně přes Kuřívody, odbočí do Osečné a přes Ševčín, Klášter Hradiště nad Jizerou a Mnichovo Hradiště do Bosně. Její základní trasa Mimoň–Boseň měří 34 kilometrů, odbočka Mimoň–Osečná 20 kilometrů a úsek Osečná–Mnichovo Hradiště 28,5 kilometru.

„Na tomto výletě se vydáte i mimo Liberecký kraj, ale myslím, že pro zážitek z příjemně stráveného dne je  to nepodstatné. Ať už to bude cyklovýlet nebo opravdu dlouhý pěší výlet, čeká vás celá řada zajímavých zastavení. Určitě si přijdou na své milovníci historie a zejména nadšenci do historie vojenské,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Stezku tvoří okruh, který začíná v Mimoni u areálu Božího hrobu, a končí v na parkovišti pod hradem Valečov. Stezka vede po turisticky značených cestách a cyklostezkách nebo po polních stezkách a provází po nejvýznamnějších památkách bitev roku 1866. Mapuje historické události od srážky u Kuřívod 26. června 1866, druhé srážky ve stejný den u Českého Dubu až po bitvu u Mnichova Hradiště 28. června 1866. Významným místem na této trase je mnichovohradišťský zámecký areál, jehož součástí je kapucínský klášter s kostelem Tří králů a kaple sv. Anny. V kapli jsou uloženy ostatky frýdlantského vévody Albrechta z Valdštejna.

Celá trasa má 11 naučných tabulí a propojuje úsek Mimoň–Boseň s již stávající stezkou po bojišti u Jičína. Turisté se seznámí s příčinami, průběhem a následky prusko-rakouské války roku 1866. Jednotlivé zastávky jsou především zaměřeny na události samotných bitev, popisují dění v obcích na bojišti, seznamují s výzbrojí, výstrojí a taktikou jednotlivých armád.

Naučná stezka byla vybudována v roce 2009 Komitétem pro udržování památek z války roku 1866 ve spolupráci s obcemi Mimoň, Osečná, Ralsko, Rokytá, Klášter Hradiště n. J., Mnichovo Hradiště a Boseň.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky