Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Naděje ukrytá v lesích: romantika s chladnou vodou

02. 09. 2022

Skvělým tipem na nenáročný, romantický výlet je přehradní nádrž Naděje, jež leží v hlubokém zalesněném údolí Hamerského potoka pod Suchým vrchem asi kilometr a půl severně od osady Naděje a kilometr na jih od Horní Světlé.

„Horké letní dny už jsou za námi, takže návštěva přehrady bude spíš cíl výletu za další technickou památkou v našem kraji. Na koupání už to nebude,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přehrada byla postavena v roce 1938 podle projektu inženýra Niklase z Teplic pro pohon pily v obci Hamr. Vodu k pile přivádělo osm kilometrů dlouhé podzemní potrubí. Rozloha vodní plochy činí 1,2 hektaru a hladina mívá v létě zajímavé zelenomodré zbarvení. Jsou zde výborné podmínky ke koupání, ale voda bývá hodně studená.

Kolem přehrady vede lesní silnička z Naděje k rozcestí U Jana a ve strmém svahu Suchého vrchu nedaleko od ní je Ledová jeskyně. Ta byla pro místní obyvatele dlouhá léta zdrojem ledu. Významným místem je jeskyně pro některé druhy netopýrů. Zájemci se s jejich populací mohou seznámit každé září, kdy se u jeskyně koná Evropská noc s netopýry.

V okolí přehrady byly nalezeny stopy po středověkých sklářských hutích, z nichž jedna zřejmě stála na Fořtově louce neboli Försterwiese, která je dnes zatopená přehradou. Další lesní huť pracovala někdy kolem přelomu 14. a 15. století asi 1,3 kilometru západně od přehrady. Ve zdejších lesích se také pálilo dřevěné uhlí a dodnes jsou místy patrné plošiny po dávných milířích. Jedna z nich je po pravé straně červeně značené cesty, vedoucí do Horní Světlé.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324