Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Mačkáři skla z Křišťálového údolí již přes 70 let speciální technikou vytvářejí pestré korálky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 29. 03. 2021 17:05
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

K tradičním českým zpracovatelům skla se řadí další z firem působících v Křišťálovém údolí. Sídlí na půli cesty mezi Jabloncem nad Nisou a Železným Brodem v Pěnčíně, nese název Beadgame a její historie sahá až do roku 1948.

Tradicí firmy je výroba  skleněných tyčí, polotovarů, z nichž pak skláři ručně  vytvářejí mačkané a broušené korálky. Společnost se zaměřuje na denní i luxusní bižuterii, módní doplňky, dětské kreativní výrobky a hry, skleněnou mozaiku, obkladové a dekorační skleněné dlaždice, dárkové a dekorační předměty.

Společnost vlastní muzeum, kde jsou kromě zajímavých expozic k vidění mačkací, brousící a řezací stroje, nástroje pro zušlechťování korálků, navlékací strojky a mnoho dalších pomůcek. Za běžných podmínek nabízí program pro děti i dospělé. Mají možnost vyzkoušet si netradiční zážitek – práci mačkáře skla.

„Věřím, že už brzy se dostanou návštěvníci toužící po mimořádném zážitku do dílen tradičních výrobců bižuterie. Teprve na místě při práci s malými korálky člověk pochopí, jak náročné je vyrobit šperk. Kolik práce, kreativity a času je do toho třeba dát. Takový pokus v člověku nutně vzbudí obdiv k těm, kteří toto řemeslo skutečně mistrně ovládají,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky