Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lužické hory lákají náročné cyklisty i poklidné jezdce

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 07. 07. 2021 17:12
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Na cyklisty letos sází turistická oblast Lužické hory. Toto malebné území začíná být v hledáčku nejednoho aktivního turisty, který objevuje jejich fenomény, jakými jsou sklářská tradice, tradiční podstávkové domy nebo právě cyklistické terény. Díky své rozmanitosti jsou atraktivní pro všechny.

„Cyklistika zažívá v posledních letech mimořádný boom. A s tím rostou i nároky na nová místa, která je možné navštívit. A právě Lužické hory a zajímavá místa v jejich podhůří jsou zajímavým cílem. Jak pro cykloturisty, tak i pro pěší,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch.

Lužické hory nabízí náročné terény i dobré podmínky pro rekreační cyklisty.  Hustá síť turistických cyklotras neláká davy, přestože zde turisté najdou pěknou  přírodu, kvalitní služby a atraktivní zážitky.

Pro letošní sezónu jsme si pro návštěvníky nachystali sadu cyklovýletů s podrobným popisem, mapovými podklady, včetně tipů na zážitky, a to nejen ty gastronomické. Tato sada nabízí 16 tras od velmi náročných až po ty pohodové pro celou rodinu. Cílíme na návštěvníky, kteří vyhledají aktivní dovolenou a sázíme také hodně na vzrůstající oblibu e-kol. Tak se hory stávají přístupnými pro všechny,“ řekla ředitelka destinace Marie Kárová.

Popularita pumptracků a single tracků se nevyhnula ani Lužickým horám, a tak si celá rodina může vyzkoušet takzvané vlnění nebo pohodové traily. Adrenalin, dobrodružství a zároveň sousedská pohoda jsou základní esence Bikeparku Polevsko, kde vytvořili traily různé náročnosti od mírných, kde se vyřádí děti i netrénovaný biker, až po ty náročné pro technické a zkušené jezdce.

Pro pohodovou jízdu si vyberte třeba devatenáctikilometrový sjezd z Panské skály do České Lípy po cyklostezce Varhany, či oblíbenou trasu po cyklostezce podél Ploučnice z České Lípy do Vlčího dolu nebo z Hamru na Jezeře do Osečné,“ doporučila Kárová.

Kdo hledá inspiraci pro cyklovýlety, může čerpat z webu www.doluzihor.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky