Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Lustrfest v Kamenickém Šenově rozsvítí křišťálové zastávky a pozve na sklářskou stezku

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 23. 05. 2022 11:08
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

Unikátní akce, kterou je open air festival skla a skleněných svítidel nazvaný Lustrfest, se koná 4. června v Kamenickém Šenově. Tímto festivalem vyvrcholí v Kamenickém Šenově pravidelné Mezinárodní sympozium rytého skla.

První ročník akce se uskutečnil již v loňském roce, ale kvůli špatné epidemiologické situaci se převážná část programu odehrála v online prostoru. Stejně jako v minulém roce, i letos je součástí Lustrfestu rozsvícení dalších křišťálových zastávek připravených ve spolupráci se společností Preciosa Lighting. Každá je jiná, originální a odkazuje svou výzdobou na svítidla a um našich sklářů.

„Kamenický Šenov je město, jehož historie i současnost je těsně spjatá s výrobou lustrů. Jak ty historické, tak současné najdete na těch nejprestižnějších místech na světě. Od hotelů, po jachty, metro, ale také třeba v královských palácích. Je skvělé, že toto téma nyní Kamenický Šenov, ve spolupráci s místními firmami, využívá ve veřejném prostoru a zve na něj návštěvníky,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Dopolední program Lustrfestu se odehraje v dolní části města v okolí vlakového nádraží, které je cílovou stanicí turistické Sklářské lokálky Šenovka z České Kamenice. Pro všechny návštěvníky zde bude připravena expozice v netradičním prostoru – nákladním vagonu. Příběh dlouhé tradice výroby svítidel ožije díky vizuálním efektům a skleněným exponátům ve spolupráci Křišťálového údolí a Preciosy Lighting. Zároveň bude slavnostně otevřena Palmeho sklářská stezka, která nabízí cestu za pokladem od dolního nádraží ke sklářskému muzeu.

V centru města se bude po celý den odehrávat řada dalších zajímavostí a oslav Mezinárodního roku skla. Lákadly budou například mobilní sklářská pícka či prohlídka nedaleké hutě firmy Antares Art. Pro zájemce o místní sklářskou tradici pořadatelé uchystali komentované prohlídky muzea, starého hřbitova či sklářské školy.

Ve Střední uměleckoprůmyslové škole sklářské budou volně přístupné dílny a ateliéry. Navštívit bude také možné Galerii sklářské školy s historickou sbírkou skla, popřípadě se zúčastnit také workshopů s ukázkou různých technik zpracování skla. Přímo v centru města si zájemci nakoupí či prodají skleněné zboží na bleším trhu. Regionální umělci a výrobci své výrobky vystaví na jarmarku na náměstí.

V přilehlém Dvořáčkově parku nabídne festival unikátní možnost zapojit se a přiložit ruku k dílu při tvorbě společného skleněného objektu. Muzeum zároveň obohatí své expozice o dvě speciální výstavy – první se bude týkat probíhajícího mezinárodního sympozia rytého skla a druhá sklářské historie města. Děti budou moci zhlédnout v zahradě muzea pohádku, uvidí kejklíře a zkusí si tematické soutěže. Zlatým hřebem celé akce budou v podvečer udílení cen účastníkům sympozia, prezentace designérů svítidel a světelných objektů v kině Hvězda, které se tak promění v galerii místních umělců. Přichystaná jsou hudební vystoupení nebo široká nabídka regionálních specialit včetně lokálního piva. Festival vyvrcholí světelnou show a rozsvícením Dvořáčkova parku.

Lustrfest se koná s podporou Libereckého kraje, Křišťálového údolí, organizace destinačního managementu Lužické a Žitavské hory nebo provozovatele Sklářské lokálky KŽC Doprava, s.r.o. Více informací se nalézá na webu www.kamenicky-senov.cz.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky