Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Loupežník Vorbach, postrach Jizerských hor. Jeho doupě se skrývá v houští u Raspenavy

31. 01. 2023

Petr Vorbach. Jméno, které v 15. století nahánělo jizerskohorským pocestným hrůzu. Bezskrupulózní lapka přepadával ty, kteří šli nebo jeli hlubokými hraničními hvozdy přes Oldřichovské sedlo a získanou kořist uschovával v jeskyni, ve které také přebýval. Loupežník skončil roku 1470 na šibenici ve Zhořelci; jeho sluj si lze prohlédnout dodnes. 

Doupě se nachází mimo turisticky značené cesty asi 1,5 kilometru severně od Oldřichovského sedla, na raspenavské straně hory Kopřivník. Je třeba se obrnit trpělivostí, skrývá se v houští a balvanech.

„Frýdlantsko je stále ještě turisticky málo objeveným územím. O to zajímavější je pro ty, kteří hledají klidnější kout pro své procházky a výlety. Od Raspenavy či z Hejnic navíc vypadají Jizerské hory jako docela vysoké pohoří. Takový pohled z jiné strany není,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Do jeskyně vede dva metry dlouhá chodba, necelý metr vysoká a půl metru široká. Hlavní prostor jeskyně je sedm metrů dlouhý, dva a půl metru široký a dva metry vysoký.

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324