Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Léto v Máchově kraji zve na koupání, cyklistiku i hastrmany

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 20. 07. 2022 11:45
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Koupání v dnes již legendárním Máchově jezeře, k tomu síť více i méně náročných cyklostezek, ale také spousta romantických míst, jako například hrad Bezděz nebo zámek v Doksech. To vše nabízí svým návštěvníkům Máchův kraj. Potěší ty, které na túry po horách moc neužije, ale u vody se jim taky pořád ležet nechce.

„Okolí Máchova jezera i jezero samo nabízí jak pro výlety, tak i pro trávení dovolené řadu možností, jak trávit aktivně čas. A například z Liberce nemusíte jet autem. Doveze vás tam pohodlně prázdninový vlak,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje

Máchovo jezero patří k vyhlášeným prázdninovým letoviskům v našem kraji. Výlet může zpestřit třeba plavba po Máchově jezeře. Flotila složená ze čtveřice tamních výletních lodí, pojmenovaných Jarmila, Hynek, Máj a Racek je připravená pro ty, kteří chtějí zažít letní dobrodružství a zároveň si výlet zpestřit pěším výletem v jeho okolí.

Větší adrenalinoví nadšenci si mohou vyzkoušet školu windsurfingu. K dispozici jsou jim  profesionální instruktoři. A pokud zrovna nebude foukat vítr do plachet, lze si vyzkoušet stand up paddle – rychle se rozvíjející disciplínu na prkně s pádlem.

Cyklostezky v Máchově kraji zvládne i výletník s průměrnou fyzičkou. Pozoruhodná je  trasa přes Holanské rybníky. Rovinatý terén dlouhý dvacet kilometrů i s několika zastaveními vydá na dvě a půl hodiny i s přestávkami. Výlet začíná u zámku Zahrádky, odkud Máchova cesta zavede do obce Borek. Právě tady se nachází jedna z nejstarších obor v republice s muflony či kozami bezárovými. Je sice po většinu roku uzavřená, nahlédnout ale do ní lze ze zříceniny letohrádku Jíljov. Přes obec Sádky pak vede trasa k Holanským rybníkům. Další téměř pohádkové zastavení čeká u Dolanského rybníku s pozůstatky starého mlýnu a nedalekým vodopádem. Pak je možno ještě pokračovat ke skalnaté vyhlídce Smrtka a ke Koňskému rybníku, nebo se po stejné trase vrátit do Zahrádek.

S dětmi lze vyrazit na pohodovou procházku do Brniště na Stezku hastrmanů. K dispozici jsou tu minihřiště a cesta se dá absolvovat i s kočárkem. Další skvělou naučnou trasou je třeba Liščí stezka. Turistická trasa značená šipkami, liščími stopami a dřevěnými plastikami lesní zvěře provede mezi obcemi Kravaře, Rané a Janovice.

Další letní tipy jsou k vidění na turistickém portálu www.machuvkraj.cz a na sociálních sítích REGION LIBEREC a MÁCHŮV KRAJ.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky