Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kopicův statek doplňují osobité plastiky ve skalách

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 11. 11. 2020 16:14
  • Cestovní ruch
  • Rozvoj

Sdílet článek

K nejznámějším památkám lidové architektury Českého ráje patří nádherná roubená chalupa, zvaná Kopicův statek neboli Jirošova rychta. Leží na Hruboskalské plošině kilometr jižně od Valdštejna u obce Kacanovy a postavil ji v roce 1787 rolník Jiří Jiroš.

Pozdější majitel Vojtěch Kopic se celý život zajímal o národní historii a měl umělecké sklony. K výtvarnému umění se dostal za druhé světové války, kdy pomáhal při památkové úpravě chalupy - otesávat kámen ho učil kameník ze sousedství.

Do pískovcových skal v okolí své chalupy vytesával od čtyřicátých let až do své smrti plastiky s tématy z českých dějin. K vidění tu jsou například Mistr Jan Hus, sv. Václav, Horymír se Šemíkem, kněžna Libuše, Cyril a Metoděj anebo Karel IV. Nechybějí ale třeba ani zvířata, varhany nebo lidová chalupa. Většinu reliéfů doplňují rozmanité lidové moudrosti, verše a citáty.

„Výprava ke Kopicovu statku je příjemnou romantickou vycházkou, která je lákavá pro celou rodinu. Hledat v pískovcových skalách dosud viditelné plastiky Vojtěcha Kopice je dobrodružství i pro menší děti. Zároveň si člověk uvědomí, jak se velké vlastenectví autora projevilo v jeho díle,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Kopic zemřel roku 1978 a je pochován v Kacanovech. V jeho díle i v pozdější době pokračovali další amatérští lidoví umělci, vytvořili například i velmi hlubokou studnu vyhloubenou celou ve skále.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky