Zdá se, že používáte prohlížeč, který nepodporuje dnešní standard pro zobrazování obsahu na webu. To může způsobit, že některé části webu nemusí fungovat správně. Doporučujeme Vám prohlížeč aktualizovat nebo si stáhnout takový, který současné standardy splňuje.

Nastavení cookies

"Cookies" jsou malé soubory prohlížeče, které nám umožňují dočasně ukládat informace ohledně vašeho zařízení a vás, jako uživatele, výhradně v době, kdy procházíte web Libereckého kraje. Tyto soubory nám pomáhají získat informace o návštěvnosti a chování uživatelů, na základě kterých web průběžně vylepšujeme.

Přeskočit navigaci a přesunout k obsahu Přeskočit obsah stránky a přesunout k patičce

Kam vyrazit za masopustem v kraji? Do slunné Brazílie i mezi pašeráky

Jan Mikulička

odborný zaměstnanec vztahů s veřejností

  • 15. 01. 2024 13:25
  • Cestovní ruch

Sdílet článek

Masopust patřil do přechodného období mezi zimou a jarem. Začínal po svátku Tří králů a každý rok byl různě dlouhý, od jednoho do dvou měsíců. Trval do „Popelce“ – Popeleční středy, která zahajuje čtyřicetidenní předvelikonoční půst. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, je pohyblivé i datum Popeleční středy – letos připadá na 14. února.

Svátek Masopustu je doložený již ve 13. století.  Slavil se od středověku jak v nejchudších vrstvách, tak na panských dvorech, na vesnicích i ve městech. Byl to čas zabíjaček, vepřových hodů, nejrůznějších vesnických zábav a bálů, čas nevázané veselosti. Konalo se i mnoho svateb, protože v komorách byl dostatek zásob masa na pořádnou svatební hostinu a na výslužku pro celou vesnici.

Přípravou na Masopust byl Tučný čtvrtek před masopustní nedělí, spojený s hodováním. Konzumace vepřového s knedlíkem a zelím měla lidem zajistit sílu a zdraví v následujícím období.  Nouze nebyla ani o sádlo, proto hospodyně zadělaly na koblihy, šišky a boží milosti, kterých pak smažily plné mísy. Následující dny byly spojeny s tancovačkami a lidovými zábavami, které končily průvodem maškar o masopustním úterý. Průvod vedl Laufr, za ním pak s muzikou šel Medvěd s Medvědářem, Slaměný, Bába s Dědkem, Žid, Turek, Cikánka, Klibna a další a další. Hospodyně hostily průvod pivem, koblihami a koláči a také do velkého talíře přispívali na muziku. Někde si účastníci průvodu vybrali výslužku sami – pečeni z trouby, uzené z komína apod. Obchůzka vesnicí trvala často až do večera a potom se celý průvod odebral do hospody. Část vybraných peněz se dala na muziku, část sloužila na pohoštění děvčat. Tančilo se do půlnoci, kdy muselo vše utichnout, a za všeobecného žalu se Masopust pochoval.

Kam v kraji za masopusty vyrazit

20. ledna

Masopust na Vísecké rychtě, Kravaře

Průvod barevných masek (od 11.00), který doplňuje báječná kapela vyhrávající lidové písně, řeznické pochoutky, kvalitní jídlo a pití. Těšit se lzee i na řemeslný jarmark v prostorách, spolek Souznění z české Lípy a paní Kučerovou neboli tetu Perlu, kteří se budou starat o zábavu v průběhu celého dne či závěrečné pochování basy (od 14:00), se kterou by měly odejít všechny hříchy a neúspěchy uplynulého roku. Vesnický masopust v prostorách prastaré roubené rychty skýtá nevšední zážitek; pro příchozí v masce je vstup zdarma. Pro návštěvníky bude u vchodu na uvítanou připraven chléb se sádlem a pro děti koblihy.
www.muzeumcl.cz  

3. února

Dlaskův statek, Dolánky u Turnova

Masopustní průvod masek, pozdravení hospodáře a hospody, tanec masek, masopustní hry, jídlo a pití.
www.muzeum-turnov.cz

10. února

Hrádecký masopust, Hrádek na Nisou

Hrádecký masopust opět vyrazí od radnice a projde městem až k hasičské zbrojnici. U hasičské zbrojnice prodej zabijačkových dobrot.
www.branatrojzemi.cz

10. února

Dokský a starosplavský masopust, Doksy

Sraz masek na náměstí Republiky v Doksech v 10.00. Průvod masek Jarmilinou stezkou do Starých Splavů, kde je připraven stánkový prodej, dobroty od mistra řezníka, zábava, soutěže a hudební program od kapel Krbové sdružení a Vladimír.
www.doksy.com

10. února

Dubský masopust, Dubá

Průvod městem od 15.00 za doprovodu skupiny TAM TAM Batucada.
www.doksy.com

10. února

Hruboskalský masopust, Hrubá Skála

Již 6. ročník hruboskalského masopustu, který vás vezme na průvod obcí a veselici na zámku Hrubá Skála.  Sraz od 13:00 v Doubravici u Tumajerů.

10. února

Zákupský masopust, Zákupy

Masopustní jarmark - stánkový prodej a občerstvení, průvod v maskách a předání klíčů (od 13.00), vepřové hody a od 15.00 koncert skupiny Vladimír Walda Nerušil – revival Waldemara Matušky. Navštívit lze i Eduard Held Muzeum – muzeum karnevalových masek.
www.zakupy.cz

10. února

Masopust v duchu brazilského karnevalu, Nový Bor

Průvod masek v čele s brazilskými tanečnicemi a bubeníky ze skupiny Tam Tam Batucada, recesistické závody na lyžích, hudební vstoupení.
www.kulturanb.cz

10.února


Masopustní dílny, Brniště 

Masopustní dílny v duchu masopustních tradic jsou připraveny od 11 do 14 hodin v Ekocentru Včelín Brniště. K masopustu patří také masky, které si při vyslovení vybaví každý. Průvod masek vyráží v 14.30.
www.ekocentrumbrniste.cz

10. února

Bzovský masopust

Sraz maškar u sokolovny od 11.00, kalíšky a hudební nástroje s sebou.
www.bzos.cz 

11. února

Masopust „po staru“ v Železném Brodě

Program na Bělišti od 15.00 – pohřeb basy, svatba nevěsty a ženicha, skupina Subulkus, masopustní veselení a tanečky, Krkonošská zabijačka. 
www.zeleznybrod.cz

16. února


Sjezd pašeráků, Rokytnice nad Jizerou

Sjezd a skoky pašeráků s pochodněmi, čemuž předchází rozcvička lyžníků, ohňová show, soutěže na sněhu a občerstvení včetně krkonošských sejkor. Od 17.00 ve skiareálu Studenov.
www.rokytnice.com  

17. února

Trávnické čumprdění, Trávníček

Zábava, spousta masek, narážení soudku a výtečný prejt v hasičárně, dobré jídlo i pití, soubor Horačky, průvod a škrabošky ze Zákup.

www.dubaci.cz

18.února

Liberecký masopust, Liberec
I v Liberci mají svůj masopust. Je připraven průvod masek městem (10:30 hod.), zabijačkové hody, pivo, guláš, sladkosti a další dobroty od místních trhovců, dechovka a další.
www.trhyvliberci.cz 

2. března

Na Bedřicha na Bedřichov

Tradiční akce v maskách na sjezdových lyžích, světelná show, sjezdovka Malinovka.
www.bedrichovaci.cz

Pro více tipů je dobré sledovat www.liberecky-kraj.cz a sociální sítě na profilech Region Liberec.

Sdílet článek

Zpět
Přeskočit patičku a přesunout na konec stránky Zpět na začátek stránky