Můžeme pracovat s cookies,
ať víme, jak to na našem webu žije?

Jablonecké moře: Mšenská přehrada slouží plavcům, sportovcům i turistům

23. 09. 2022

Jedním z nejoblíbenějších rekreačním místem v Jablonci nad Nisou a jeho okolí je vodní nádrž v jablonecké čtvrti Mšeno. Nachází se nedaleko centra Jablonce nad Nisou a napájí ji Mšenský potok.

Přehrada vznikla v letech 1906 až 1910 jako součást protipovodňových opatření v Jizerských horách, které reagovaly na katastrofální záplavy z roku 1897. Stavby přehrad se ujalo Vodní družstvo pro regulaci vodních toků a výstavbu přehrad v povodí Zhořelecké Nisy.

Podobu soustavě údolních přehrad postavených v prvním desetiletí 20. století na Jablonecku a Liberecku dal profesor Otto Intze z Cách, specialista na vodohospodářské stavby. Stál i u projektu jablonecké přehrady, přestože se jejího dokončení již nedožil. Pamětní kámen vytvořený v roce 1943 ke stému výročí jeho narození v roce 1996 objevili v přehradě potápěči, vyzdvihli jej ze dna a své místo našel v parčíku pod hrází.

„Kromě vodohospodářské funkce má přehrada v Jablonci nad Nisou významnou rekreační funkci. Zejména pro občany města, ale přijíždějí sem i ze vzdálenějších míst. Trénují tu také sportovci, kteří se věnují vodním sportům,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

Přehrada je technickou památkou a skvělým místem ke koupání, sportování a rekreaci. Místní ji často nazývají Jablonecké moře. Pláže jsou zde travnaté nebo tvořené drobnými kamínky, vstup do vody je někde mírný, jinde až velmi prudký. V bezprostřední blízkosti se nacházejí běžecké trasy, kurty na plážový volejbal, dětské prolézačky, veřejná ohniště, venkovní fitness a betonová hřiště na fotbal, tenis či basketbal.

Milovníci vodních sportů mohou využít nabídky půjčoven paddleboardů, pro které jako by přehrada byla stvořena, nebo zkontaktovat zdejší oddíly dračích lodí a vyzkoušet si plavbu za zvuku bubnu. 

Koupání psů je zakázáno od května do srpna v první nádrži přehrady, v druhé a třetí nádrži je volný pohyb psů ve vodě a pět metrů od hranice plochy vodní hladiny povolen, jak říká městská vyhláška

Jan Mikulička
odborný zaměstnanec vztahů s veřejností
jan.mikulicka@kraj-lbc.cz
Telefon: 485226324